Društvo

O čemu su tačno pričali Zorana Mihajlović i direktor Instituta za rudarstvo?

mile bugarin mihajlovic

BOR – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je sa direktorom Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor Miletom Bugarinom o planovima za razvoj rudarstva u Srbiji i podršci naučno-istraživačkim institucijama u ovom sektoru.

Kako piše na sajtu Ministarstva, Mihajlovićeva je istakla da je Ministarstvo pripremilo Nacrt izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je prošao javnu raspravu i čiji cilj je da obezbedi nove investicije u rudarstvu, brži razvoj ove privredne grane i bolju zaštitu mineralnih resursa.

Za budućnost rudarstva u Srbiji važno je da vodimo računa o domaćim naučno-istraživačkim institucijama, koje treba da imaju važnu ulogu i u izradi Nacionalnog plana za klimu i energetiku i nove strategije razvoja energetike i u svim aktivnostima u oblasti rudarstva, posebno kad je reč o zaštiti životne sredine, rekla je Mihajlovićeva.

Bugarin je rekao da institut, koji je nastao u okviru RTB-a Bor, od 2007. godine posluje samostalno i danas raspolaže savremenim laboratorijama, kadrovski je ojačan i prihode ostvaruje na tržištu, kroz učešće u projektima i pružanje usluga u zemlji i inostranstvu.

Jedna od mogućih pravaca razgovora, mogla bi biti i sadašnja situacija u Institutu, koji je, kako saznaje IST media, dolaskom kineskog Zijina, izgubio mnoge poslove koje je obavljao za bivši RTB Bor. 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X