Društvo

Borske auto-škole od 1. januara verovatno prestaju sa radom, zaposleni bez posla a polaznici bez obuke

BOR – Sve borske auto-škole prestaće sa radom 1. januara 2021. ukoliko im kompanija Ziđin ne produži ugovor o korišćenju poligona ispod generalne direkcije te kompanije, a koji se koristio od 2013. godine nakon uvođenja novog zakona o polaganju vozačkog ispita.

Auto-škole su Ziđinu 4. septembra poslale molbu da omoguće nastavak korišćenje poligona, a pošto nije bilo odgovora, molbu su poslali i u decembru, i predložili produžetak makar na tri meseca kako bi se sačekalo lepše vreme i asfaltirao deo poligona koji je na zemljištu Grada Bora.

Do sada nas nisu udostojili bilo kakvog odgovora, rekli su za IST Media predstavnici auto-škola. Bez poligona, koji je propisao zakon, mi ne mžemo da nastavimo rad i zbog toga će preko 50 radnika ostati bez posla a oko 1.500 polaznika bez mogućnosti da se obučavaju, navode instruktori.

Napominju da bi se auto-škole snašle da su na vreme obavešteni o zabrani korišćenja dela koji pripada Ziđin-u.

Ističu da im je grad Bor izašao u susret tako što im je dao deo placa koji je do imovine kineske kompanije, ali da je potrebno vreme da se ta lokacija dodatno asfaltira i obeleži, što je, po ovakvim vremenskim uslovima nemoguće.

Osim što će biti prinuđeni da sačekaju izradu novog poligona, svih šest auto-škola će, prestankom rada, morati da krenu od nule, kao da nikada nisu ni radile. Biće im potrebno brdo dokumentacije, ponovo će inspektori morati da izađu da provere da li ima uslova za obavljanje obuke, a dokumentacija će morati put Beograda. Uz to, škole za obuku navode i ne male takse koje će ponovo morati da plate.

Sve to može potrajati nekoliko meseci i pitamo kako da zaposleni prežive do tada, rekla nam je jedna instruktorka.

Instruktori podsećaju da je u periodu od 2012. 2013,  zbog nedostatka poligona, polaganje u Boru bilo prekinuto devet meseci, a da se slična situacija i sada može ponoviti. Da bi se problem rešio 2013,  tadašnja opština Bor im je dala prostor, za koji se sada ispostavio kao deo nekadašnjeg RTB-a. U tom preduzeću pre privatizacije nisu želeli da budu smetnja auto-školama.

Zanimljivo je da je Ziđin auto školama do sada produžavao ugovor uz uslov da njihovi radnici imaju 5% popusta na polaganje, što su škole i prihvatile.

Nezvanično su saznali da Ziđin planira da na mestu sadašnjeg poligona napravi parking za svoje potrebe.

U utorak smo se mejlom obratili kompaniji Ziđin i postavili pitanja u vezi sa ovim problemom, ali odgovore nismo dobili.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X