Kultura

Dan Muzeja obeležava se u utorak izložbom „Tender“

muzej rudarstva i metalurgije

 

Dan Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru biće obeležen tematskom izložbom „Tender“ iz Umetničke zbirke Muzeja, koja će biti otvorena u utorak, 15. decembra u 12 sati u Galeriji  Muzeja.

Zbog okolnosti koje je nametnula pandemija korona virusa, Muzej nije u mogućnosti da organizuje uobičajeno svečano otvaranje. Izložbu možete razgledati do 31. januara 2021. godine pojedinačno, u skladu sa zvaničnim preporukama usled propisane vanredne situacije.

Izložba „Tender“ prezentuje kolekciju umetničkih fotografija Đorđa Odanovića nastalih u Rudarsko-topioničarskom besenu Bor. Motivisan interesovanjem za jedno novo tumačenje termina „tender“, autor osvetljava drugu stranu ove značajne tržišne tvorevine. Kolekcija obuhvata deset fotografija (60 x 80 cm) i to portrete radnika u ambijentu njihovog radnog okruženja, kao i fotografije devastiranih objekata tj. konstrukcije stare fabrike za preradu metalne rude.

Viđeni kroz prizmu ovog umetnika, ovi radovi dobijaju karakter jednog složenog društveno-istorijskog toka u kome su zabeleženi važni momenti borskog rudnika. Autor u tom kontekstu preispituje promene u sferi političke i društvene odgovornosti, ali se isto tako bavi i pitanjem radništva i promenama industrijskih trendova koje direktno utiču na ljudske sudbine.

Kustos izložbe je Danijela Matović.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Poznati svi laureati pozorišnih Dana Zorana Radmilovića. Mikiju Krstoviću nagrada za najbolju glumu Festivala

Ist Media

[NAJAVA] Beogradski džez kvartet u Muzičkoj školi

Ist Media

Bor kroz vekove: tragovi rudarstva od bronzanog doba do danas

Ist Media
X