Kultura

Razgovor sa piscem Mladenom Gojkovićem iz Boljevca – Od DISOVOG PROLEĆA DO ANDRIĆEVIH SVEZAKA

Piše: Branko Pešić

Mladen Gojković, 29-godišnji profesor srpskog jezika i književnosti iz Boljevca strpljivo čeka na posao u struci, ali ga to ne sprečava da se oproba u književnom radu i svoje ime na dostojan način predstavi domaćoj književnoj javnosti

U sadržaj ovogodišnjeg zbornika „Sveske“, u izdanju Zadužbine Ive Andrića, uvršten je i rad boljevačkog autora Mladena Gojkovića. Njegov esej, koji se s razlogom našao u renomiranom izdanju zadužbine srpskog nobelovca, objavljen je pod naslovom Andrić i modernizam: geneza poetičke misli u esejima „Goja“ i „Razgovor sa Gojom“ i u pripoveci „Bajron u Sintri“.

Prema rečima autora, ogled (esej) se bavi dominantnim poetičkim odlikama Andrićevog književnog modernizma između dva svetska rata, sa akcentom na proznim tekstovima simbolično-asocijativne strukture. Kako navodi, ideja da se iz ovog ugla bavi stvaralaštvom Ive Andrića u njegovoj ranoj fazi, rodila se još tokom studija.

Rad sam početkom godine ponudio Zadužbini Ive Andrića a onda je, nakon izvesnog vremena, stigla potvrda da je prihvaćen i da će biti objavljen u 37. broju „Svezaka“. To mi je svojevrsna satisfakcija i potvrda kvaliteta stečenog znanja tokom studija, kaže Gojković.

Ovo nije prvo Gojkovićevo predstavljanje književnoj i kulturnoj javnosti u Srbiji.

Na 56. Disovom proleću u Čačku, 2019. godine osvojio sam prvu nagradu za esej „Pesnik plavih misli: Disova pesnička egzistencija u pesmi Plave misli. Iste godine, na konkursu časopisa „Ulaznica“, Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, takođe mi je pripala prva nagrada za ogled Slika Beograda u romanu Terazije Boška Tokina.

Život u Srbiji definitivno piše romane, ali veoma često i satirične sadržaje. Služeći se tim rečnikom, moglo bi se reći da je u Andrićevim sveskama za Gojkovića bilo mesta, dok će na one školske morati još malo da sačeka.

Kao profesor srpske književnosti i jezika, pokušavao sam da nađem posao u struci širom Srbije. Konkurisao sam u brojnim osnovnim i srednjim školama. Išao sam na intervjue i testiranja i uvek sam dobijao isti odgovor, koji se uvek svodio na jednu rečenicu – tu već neko radi.

Gojković ne odustaje. Svestan da se do stalnog posla u Srbiji „redovnim putem“ sve teže dolazi, mladi boljevački autor satisfakciju nalazi u književnom radu.

Shvatio sam da je u današnje vreme zaposlenje u školi na legitimnom konkursu sizifovski posao. Zato sam rešio da se posvetim književnosti, što je zapravo i moje prevashodno opredeljenje. Bez obzira na činjenicu i svest o tome da u današnje vreme intelektualni rad nije vrednovan, neću odustati od svojih interesovanja u oblasti književnosti. Kad se iskreno i potpuno posvetite nekom poslu, ideje ne manjkaju, navodi Gojković.

Mladen Gojković trenutno je angažovan na privremenim poslovima u biblioteci Kulturno-obrazovnog centra u Boljevcu. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Osnovne i master studije srpske književnotsi i jezika završio je na Filološkom fakultetu u Beogradu.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Poznati svi laureati pozorišnih Dana Zorana Radmilovića. Mikiju Krstoviću nagrada za najbolju glumu Festivala

Ist Media

[NAJAVA] Beogradski džez kvartet u Muzičkoj školi

Ist Media

Bor kroz vekove: tragovi rudarstva od bronzanog doba do danas

Ist Media
X