Društvo

Onlajn intervju – Sa ekologom o zagađenju u Boru

BOR, (IST Media) – U okviru inicijative “Mladi protiv aerozagađenja”, koju sprovodi neformalna grupa mladih “Mladi  menjaju”, 24. septembra u 18 časova biće organizovan prvi onlajn intervju na temu aerozagađenja u Boru pod nazivom “Pitali smo”.

Intervju realizuju Ilija Đuričić i Sanja Prvulović, članovi grupe “Mladi menjaju” sa svojim sagovornikom, stručnjakom iz oblasti životne sredine, Toplicom Marjanovićem, koji će pružiti više informacija o efektima zagađenja na životnu sredinu na području Bora i samom tehnološkom procesu prerade rude koji je glavni uzrok prekomernog zagađenja.

Cilj intervjua je bolje upoznavanje građana Srbije sa problemom aerozagađenja koje intenzivno pogađa građane Bora poslednjih godina.

Bor, kao rudarski grad, decenijama je suočen sa problemom aerozagađenja koje je delimično umanjeno rekonstrukcijom pogona Rudarsko-topioničarskog basena 2015. godine, ali je nakon preuzimanja rudarskog basena od strane kineske kompanije Ziđin aerozagađenje višestruko uvećano, što potvrđuju i zvanični podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema podacima agencije, samo u 2019. godini u Boru je 199 puta zabeležena uvećana vrednost sumpordioksida u odnosu na dozvoljene granice.

Onlajn intervju “Pitali smo” prenosiće se putem lajv strima i biće dostupan na Fejsbuk stranici Asocijacije za razvoj grada. Do tada, građani će moći da postave pitanja gostu kroz anonimni Gugl upitnik koji se nalazi na linku OVDE.

Neformalna grupa “Mladi menjaju” okupila se septembra 2019. godine radi zajedničkog pokušaja  rešavanja problema aerozagađenja u Boru.

Želja grupe mladih Borana je da animira javnost, pruži predloge za rešavanje problema zagađenja, kao i da se kao građani aktivno uključe u rešavanje problema aerozagađenja.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X