Društvo

DUGOVANJE TOPLANE zasenilo četiri miliona evra duga Apotekarske ustanove

BOR, (IST Media) Prema istraživanju podataka o 20 najvećih privrednih dužnika za utrošenu električnu energiju u Srbiji, koje je sproveo dnevni list Blic, JKP „Toplana Bor“ nalazi se na neslavnom sedmom mestu sa dugovanjima koja iznose čak 702,5 miliona dinara.

Pored toga što će novac svih Borana od četiri miliona evra morati da se izdvoji za dugovanja Apotekarske ustanove „Bor“ prema poveriocima, pitanje je da li će se i dugovanja Toplane od skoro šest miliona evra sručiti na grbaču građana, ili će ovo preduzeće konačno nekada početi da posluje rentabilno i samo vraćati dug.

Kako se koja vlast u Boru menjala tako su se smenjivali i direktori, ali niko nije snosio posledice zbog minusa za struju, budući da se uvek prebacivalo na socijalnu komponentu, odnosno, da Toplana greje Borane po povlašćenoj ceni kako bi zaštitila standard stanovništva.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, kaže za istmedia.rs da se dugovi Toplane provlače još od 2000. godine, i da su znatno uvećani po osnovu kamate.

On se nada da će uz pomoć sredstava KFV banke i Banke za obnovu i razvoj (postizanje energetske efikasnosti i zamena vrelovoda), kao i najavljenom saradnjom sa Kancelarijom za javna ulaganja, kojom se predviđa izgradnji dve nove toplane u Boru na rentabilne energente, ovo preduzeće poslovati rentabilnije i da će samo moći da otplaćuje svoja dugovanja.

U istraživanju Blica se konstatuje i da je najodgovornija bila kineska kompanija „Ziđin“, koja je na račun EPS-a na ime utrošene električne energije uplatila 250 miliona dinara i svoj dug sa februarskih 1,2 milijarde svela na 870 miliona.

Zaključuje se da je reč uglavnom o istim kompanijama dužnicima kojima se dugovi tolerišu godinama i struja ne isključuje, što bode oči jer obični potrišači nemaju tu privilegiju.

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X