DruštvoŽagubica

Pravnici Opštine Žagubica će zastupati poplavljena domaćinstna protiv MHE

poplava krepoljin

ŽAGUBICA, (IST Media, foto: printscreen RTV Homolje) Meštani sela Krepoljin, koji su pretrpeli štetu u jučerašnjoj poplavi za koju okrivljuju privatnu mini hidro-elektranu (MHE) na reci Mlavi u vlasništvu firme „Astra Enerdži“ iz Kragujevca, podneće tužbe za nadoknadu štete, rečeno je danas Ist mediji u lokalnoj samoupravi.

Astra Enerdži je danas demantovala da je odgovorna za poplavu, ali predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović, kaže da je ta firma isključivi krivac, i da je oformnljen pravni tim koji će pomoći ugroženom stanovništvu da tuži vlasnike mini hidro-elektrane kako bi dobili nadoknadu za pretrpljenu štetu.

poplava krepoljin

Nema spasa kukuruzu 

Napravili smo pravni tim koji će pomoći ugroženim domaćinstvima da tuže firmu Astra Enerdži čija MHE radi nezakonito, pošto im opština Žagubica nije dala upotrebnu dozvolu, rekao je Pavlović.

Astra Enerdži tvrdi da otvaranje brane mini-hidrolektrane nije ni na koji način dovelo do poplavljivanja sela Krepoljin.

Naprotiv, brana je zaustavila ogroman bujični talas vode i sprečila dodatno poplavljivanje. Brane u ovakvim situacijama ne mogu da budu izvor problema, jer mogu ili da uspore ili da akumuliraju vodu. Da brana nije postojala, situacija na terenu bi bila mnogo gora i imali bismo ogroman bujični talas u selu Krepoljin, naveli su u Astra Enerdži.

Pavlović, međutim, objašnjava da je prethodno, dok je brana MHE bila spuštena, akumulacija poplavila celu žagubičku kotlinu (selo Izvarica, Ribare, Suvi Do), a kada je otvorena, voda je poplavila nizvodna poljoprivredna polja i ugrozila oko 200 domaćinstava.

Žitna polja pod vodom

Prvi čovek opštine je naznačio da je tri kilometara „ribarske kotline“ od MHE uništen ceo biljni i životinjski svet.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X