Politika

Dosta je bilo i Dveri predlažu usvajanje PORODIČNE DEKLARACIJE

BOR, (IST Media) U susret predstojećem Međunarodnom danu porodice, koji se obeležava 15. maja, koalicija Dosta je Bilo i Dveri, predložiće opštinskoj vlasti da na prvoj narednoj sednici stavi kao tačku dnevnog reda donošenje PORODIČNE DEKLARACIJE, čime bi opština Bor bila prva u Srbiji po tom usvojenom dokumentu.

„Tražimo da se oformi skupštinski odbor za zaštitu porodice, jer je trenutno porodica najugroženija kategorija u Republici Srbiji. Ovo treba da bude pitanje svih pitanja, jer je u opasnosti opstanak našeg naroda,“ rekao je na konferenciji za novinare lider Dveri u Boru, Saša Stanković.

Prema podacima ove koalicije, demografski podaci pokazuju da se u Boru rodi između 350 i 450 beba godišnje umesto proseka od 800 do 900 novorođenih koliko je bilo pre demokratskih promena. Prosečna starost je preko 40 godina, broj umrlih je veći od broja rođenih, sve se manje brakova sklapa, a veliki broj mladih odlazi iz zemlje čim završi srednju školu ili fakultet.

Sa druge strane mladi koji osnuju porodicu susreću se sa realnim problemima – nemaju posao (često oba supružnika), nemaju rešeno stambeno pitanje, i u takvoj situaciji se retko odlučuju da imaju više od jednog deteta.

Kaolicija podseća da je pred kraj kalendarske godine lokalna samouprava donela sedam mera kao finansijsku podršku porodicama sa decom, što odbornička grupa Dosta je bilo i Dveri podržava, ali tek kao prvi korak u borbi protiv „bele kuge“ u Boru.

Ova koalicije je u susret Danu porodice pozvala Borane da se sa mališanima okupe 15. maja na platou Doma kulture od 18 do 20 sati, gde će biti priređen program za najmlađe, ali i porazgovarati sa roditeljima o problemima koji ih tište.

Deklaracija je još uvek u fazi izrade i biće predstavljena javnosti 15. maja. Prema saznanjima, ona će sadržati niz beneficija za bračne parove koji žele da osnuju porodicu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

GG „Glasno za omladinu“ traži Lokalni akcioni plan za mlade, formiranje Komisije za praćenje kvaliteta vazduha i uređenje dečijih parkića

Marija Dimitrijević

Narodni pokret Srbije: U 2023. godini u Boru povećan sadržaj arsena i kadmijuma u vazduhu

Ist Media

Gradsko veće predložilo otkup zemljišta ski-staza na Crnom Vrhu. Čeka se strateški partner za hotel Jelen

Ist Media
X