DruštvoTema dana

Kako je sistematski uništavana Apotekarska ustanova Bor (I deo)

BOR, (Ist Media, Saša Trifunović) Pokušaj da se na poslednjoj sednici SO Bor (12. april 2017.) pomogne Apotekarskoj ustanovi Bor, kako bi zaposleni primili dugo očekivanu zaradu, apostrofira krivac za nastalo stanje ili pak donese zaključak o „vađenju iz blata“ nekada ugledne ustanove, nije urodio plodom. Tako da, ukoliko „apotekarska“ bude „ubijena“, krivac bi se mogao tražiti po sistemu iz gangsterskih filmovima. Ubica je onaj koji u prvom redu na sahrani najviše žali za pokojnikom. U ovom slučaju osnivač – opštinska vlast.

Metaforički i surovo simbolično, tako bi mogao da izgleda scenario uništenja ove ustanove iz koje su još od 2011. godine pred odbornike SO Bor stizali frizirani godišnji rezultati pozitivnog poslovanja, a iza koga je zapravo stajao minus od više stotina miliona dinara. Uvidom IST Media u godišnje izveštaje „apotekarske“, i te kako je bilo uočljivo problematično poslovanje te ustanove, ali to nisu želeli da vide oni koji su trebali da zaustave srljanje u propast i dužničku krizu. Vladajućoj većini u opštine Bor.

Policija, budžetski inspektori i veštaci angažovani na ovom slučaju koji je nakon prijave dugo bio „zaboravljen“ u fioci Policijske uprave Bor, tapkaju u mestu, ne uspevajući da povežu konce i ustanove kako se tolikom novcu izgubio svaki trag.

S obzirom na pravac kojim se kreću apoteke, može se uskoro očekivati „Sve za 69“

Jalovi pregovori opštinskih čelnika o potpisivanju Ugovora o reprogramu 350 miliona dinara sa najvećim dobavljačem i potražiocem, inostranom kompanijom „Phoenix pharma“ sredinom januara, nisu urodili plodom, jer, prema rečima načelnice opštinske uprave Ljubinke Jelić, opština nema zakonske mogućnosti da iz budžeta pokrije deo dugovanja koji je apotekarska ustanova napravila sa lekovima čije troškove pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje.

U međuvremenu, dok slučaj ne samo borske apotekarske ustanove, već i mnogih drugih apotekarskih ustanova širom Srbije koje broje dane do zvanične eutanazije, izvršitelji sa „pokojnika“ skidaju sve što vredi.

Nakon što je zbog blokade računa borska apoteka ostala bez svih pet automobila iz voznog parka (zbog duga od sedam miliona dinara firmi, „Beta Farmacy“), polako se odnosi inventar iz kancelarija, radni stolovi, stolice, fotelje…Ustanovu su napustili gotovo svi farmaceuti, koji su sreću, bar privremeno, pronašli u nekoj od blizu dvadesetak  privatnih apoteka, koje se otvaraju na svakom ćočku.

Kuliminiralo je prošle nedelje. Ovoj ustanovi je zbog dugovanja isključena struja.

Marković za skupštinskom govornicom

Na pomenutoj sednici SO Bor, sa puno žara se govorilo o ovoj temi, pa su i pozicija i pozicija zatražili da se o ovoj ustanovi raspravlja na sledećem skupštinskom zasedanju, da se pripreme izveštaji koji su, iz neznanja ili pak namere, olako usvajani u najvišem opštinskom telu. Opština je, po rečima Ljubinke Jelić podnela krivične prijave protiv odgovornih, ali se epilog ove priče ne nazire.

Odbornik DSS, Dragan Marković smatra da se, ako opštinska vlast sada ništa ne preduzme kako bi se okončala agonija te ustanove, može sumnjati da je neko iz vlasti u sprezi sa interesnim licima kako bi se omogućilo da se sa jedne strane privatne apoteke otvaraju bez kontrole, a sa druge da se uništi jaka Apotekarska ustanova Bor. A da se mogla sprečiti najezda privatnih apoteka, potvrđuje slučaj grada Zaječara. Tamo je na suptilan način pronađen način da se spreči ulaz apotekarskih kompanija (osim apoteke Lilly), a da pri tom korisnici ne budu žrtve monopola.

Direktorka Farmaceutske komore Srbije Svetlana Stojkov, za IST Media potvrđuje da dugovanja nisu na vreme uočena i da se na njih nije reagovalo.

„Farmaceutska komora Srbije se u nekoliko navrata obraćala nadležnim institucijama, ali do danas nije nađeno odgovarajuće rešenje“, rekla je Svetlana Stojkov.

Ona podseća da se privatne apoteke uglavnom otvaraju u urbanim sredinama a ne i u selima, čiji će meštani biti najveće žrtve neodgovorne i nezainteresovane lokalne vlasti. U uređenim sistemima, kako tvrdi, postoje standardi koliko je potrebno apoteka na određen broj stanovnika. U nekim zemljama je definisano i da se na određeni broj gradskih apoteka mora otvoriti i jedna na selu, odnosno u ruralnom području.

Podsećamo da agonija poslovanja „apotekarske“ traje od 2011. godine, kada su u njoj sprovedeni brojni sporni poslovni potezi. Od tada borska apoteka, čiji je osnivač opština, propada sistematski.

Uskoro nastavak…

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X