DruštvoTema danaНекатегоризовано

Svetski dan zdravlja u znaku borbe protiv dijabetesa

SRBIJA (IST Media, Beta) Svetski dan zdravlja 7. april pod sloganom „Pobedimo dijabetes“, obeležen je danas u Srbiji brojnim programima posvećenim zaustavljanju porasta obolelih od šećene bolesti sa kojom se u svetu bori oko 415 miliona ljudi i oko 760.000 u Srbiji.

 

dijabetesMinistar zdravlja Zlatibor Lončar je na skupu u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ najavio je da će posebna pažnja biti posvećena unapređenju snabdevanja lekovima, kao i pravovremena dijagnostika i prevencija.

 

„Rad na nacionalnom programu prevencije i rane detekcije ove bolesti nastaviće se ovim intenzitetom“, kazao je ministar i kao jednu od mera naveo i širenje mreže savetovališta za dijabetes u domovima zdravlja.

 

Prema njegovim rečima, od pre mesec dana u 30 od 40 predviđenih domova zdravlja (među kojima je i borski Dom zdravlja), sprovedena je reorganizacija i započet rad u savetovalištima po novim principima, a proces obnavljanja savetovališta u preostalim domovima zdravlja je u toku.

 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ 470.000, ili 8,1 odsto odraslog stanovništva u Srbiji zna za svoju bolest, a još oko 290.000 njih nema uspostavljenu dijagnozu i ne leči se. Dijabetes je i peti vodeći uzrok umiranja u Srbiji. Prema podacima dispanzera za dijabetičare borskog Doma zdravlja, u opštini Bor je registrovano oko 4000 obolelih od šećerne bolesti.

 

Svetska zdravstvena organizacija ukazala je da je dijabetes jedan od najvećih izazova za zdravstvene sisteme u celom svetu, a što se Srbije tiče apeluje se na bolju prevenciju, pre svega smanjenje broja gojaznih, kao i promociju fizičke aktivnosti stanovništva.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X