EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Cansee otvorio put uspešnije privredne saradnje Kanade i Srbije

BEOGRAD, (IST Media, Saša Trifunović) – Kako bi se razmenila znanja i iskustava, i promovisali poslovni potencijali u okviru privredne saradnje Srbije i Kanade u cilju što bolje ekonomske saradnje, u Beogradu je, pod pokroviteljstvom ambasade Kanade u Srbiji i Privredne komore Srbije (PKS), održan Prvi kanadsko-srpski poslovni forum (Cansee) Forum je okupio veliki broj privrednika iz obe države, ali i predstavnike Vlade Srbije, ekonomskog instituta u Beogradu i profesore Beogradskog univerziteta.

 

Cansee

Cansee Forum okupio najznačajnije kanadske privrednike u Srbiji

 

Učesnicima Foruma su predstavljeni potencijali za saradnju iz oblasti farmacije, rudarstva, prehrambene industrije, informacione tehnologije i energetike, budući da je na srpskom tržištu prisutno preko pedeset kanadskih kompanija.

 

Marko Čadež, predsednik PKS, u čijem je kongresnom centru održan ovaj jednodnevni skup, ocenio je da postoji dosta prostora za unapređenje međusobne saradnje, a da je Srbiji u interesu da se što više robe plasira na zahtevno kanadsko tržište.

 

„Dobavljači iz Srbije su ’sve jači’ u ispunjavanju kvaliteta za prodor na inostrano tržište i ovdašnji privrednici mogu da izvoze neuporedivo više kvalitetnih proizvoda nego što to čini danas“, rekao je Čadež.

 

Državni sekretar Ministarva ekonomije Vlade Srbije Miloš Petrović, rekao je da je cilj države  stvaranje poslovnog okruženja koje će pomoći da kanadske firme dođu u Srbiju uz minimum administracije i minimum poreza, ali i da se Srbiji omogući veći izvoz u tu prekookeansku državu. On smatra da Kanada nije najbolje obaveštena o aktuelnim mogućnostima Srbije, i izrazio nadu da će se robna razmena povećati u narednom periodu.

 

Ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington, naznačio je da je poslovni forum idealna prilika da privrednici saznaju više o mogućnostima poslovne saradnje Srbije i Kanade, kao i da se izgradi tržišna i investiciona spona između dveju zemalja.

 

pinington

Pinington: Cansee je tržišna i investiciona spona između Srbije i Kanade

 

Prisutnim učesnicima se putem video linka obratio ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu, koji je rekao da je vrednost trgovinske razmene Srbije i Kanade prethodne godine iznosila 111 miliona američkih dolara, a da je vrednost srpskog izvoza bila 80 miliona, od čega je čak 45 miliona izvoz “Fiat” automobila.

 

„Veoma smo ponosni što smo predstavili za Srbiju relativno novu konferencijsku tehnologiju, takozvanu “business-to-business” internet platformu, uz pomoć koje su učesnici preko interneta mogli da zakažu sastanke među sobom“, rekla je Mirjana Dončić-Beaton, izvršna direktorka CANSEE.

 

Cansee organizatori

 Organizatori i ambasador Kanade Filip Pinington (treći s leva) očekuju jačanje privredne saradnje dve zemlje

 

Ona je izrazila nadu da će kanadsko-srpski poslovni forum prerasti u tradiciju.

 

Mirjana Dončić Beaton

Mirjana Dončić-Beaton: Ponosni smo na  BeToBe platformu

 

A o samom značaju Cansee-ja, najbolje ilustruje lista učesnika Foruma, a to su, sa kanadske strane: Reservoir Minerals, Avala Resources, Mundoro, SNC Lavalin, Pharmaswiss/Valeant,  Dominion Voting System, Redknee, Coal Harbur Advisors, Molson Coors (u čijem sastavu posluje Apatinska pivara), Magna, Metso Minig i drugi.

 

Srbiju su predstavljale kompanije : Delta Holding, EPS, Petroproces – Novi Sad, Teri Engeneering, Crowe Norwath, Ivančić i sinovi, Medicom Šabac, Caerus Global Group, Breza Software Engeneering, Terragold, Jantar grupa, RTB Bor, Elektrodata, Sloboda Čačak, Industrija mesa Topola i mnogi drugi.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U narednih sedam godina kineske kompanije koje posluju u Boru najavile ulaganja do pet milijardi dolara

Ist Media

BIG ŠOPING CENTAR sprema izgradnju objekta u Boru. Podnet zahtev za izdavanje građevinske dozvole

Ist Media

Prodavnica niskih cena, ali dugih redova. Evo i zbog čega

Marija Dimitrijević
X