DruštvoНекатегоризовано

Unapređenje poljoprivredne proizvodnje Timočke regije u Zaječaru

ZAJEČAR (IST Media, Snežana Stanojević) „Izazovi savremenog tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda“ i „IPARD program: mogućnosti, izazovi i kapaciteti na području Timočke regije“ nazivi su radionica, koje su održane u Gradskoj upravi u Zaječaru, u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, poljoprivrednih stručnih službi iz Zaječara i Negotina i Gradske uprave Zaječar, prenosi portal Grada Zaječara.

 

U isto vreme, tokom trajanja radionica, u holu ispred velike sale zaječarske Gradske uprave, održavala se tematska izložba tradicionalnih proizvoda „Na raskršću tradicije i novih izazova”, gde su lokalni proizvođači mogli da predstave svoje proizvode i usluge.

 

“Poljoprivreda za Grad Zaječar predstavlja jednu od strateški važnih grana razvoja, a značajno mesto zauzima i u Strategiji razvoja grada u narednom desetogodišnjem periodu“, rekla je, između ostalog, Suzana Stamenković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara, u pozdravnom govoru učesnicima radionica i okruglog stola.

 

Projekat se zove „Unapređenje poljoprivredne proizvodnje Timočke regije“ i zasnovan na diverzifikaciji poljoprevrednih proizvoda, vrednosti i robne marke proizvoda. Projekat realizuje Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu sa svojim partnerima, a to su stručna poljoprivredna služba iz Zaječara i Negotina, turistička organizacija iz Knjaževca, mesna zajednica Minićevo i jedna nevladina organizacija „Ambasadori održivog razvoja“.

 

Projekat je finansiran od strane Ministarstva zaštite životne sredine, a osnovni cilj je promocija vrednosti Timočke regije u smislu biodiverziteta prirodnih vrednosti i svog potencijala u poljoprivredi koje ovo područje ima, a koje je nedovoljno prepoznato na nivou čitave zemlje i regiona.

 

Važnost ovog projekta za poljoprivredne proizvođače je u tome što će sutra biti spremni za nova udruživanja i povezivanja, stvaranje jedne robne marke visokog kvaliteta i proizvoda koji će pod tom robnom markom biti u mogućnosti da sutra plasiraju na vrlo zahtevna tržišta.

 

Vrednost projekta je oko 5 miliona dinara i traje do prvog decembra ove godine“, izjavila je rukovodilac projekta Zorana Stevanović, profesor Poljoprivrednog fakulteta.

 

„Današnji okrugli sto ima za cilj da promoviše aktivnosti koje su u biti ovog projekta. One se odnose na pitanja tržišta, načine na koje se može nastupiti na samom tržištu, zatim pitanja u vezi sa zaštitom proizvoda, kako u pogledu geografskog porekla robne marke tako i u pogledu specifičnosti pojedinih tehnoloških rešenja. Na kraju imamo izlaganje koje će predstaviti Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a vezano je za predstavljanje mera, odnosno za pristupe fondovima EU“, kazao je Predrag Puđa, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Porukom “SVI SMO DRUGAČIJI ALI SMO SVI JEDNAKI” obeležen dan škole VIDOVDAN

Miloš Marković

Milikić: Do oktobra završetak radova na krovu zatvorenih bazena

Miloš Marković

E-kapija: Kod Bora će se graditi tri naselja za oko 2.250 stanovnika. Predviđeno i za preseljenje sela Krivelj

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X