BorPolitika

Nakon rebalansa budžeta trećina novca Borana za subvencije javnim preduzećima

 

Drugi rebalans budžeta Grada Bora u 2024. godini uvećan je za 24 procenta, odnosno 2.135.423.052 dinara i sada iznosi 11.047.820.857 dinara.

Iako se o ovoj tački Dnevnog reda sednice Skupštine Grada raspravljalo nekoliko sati, usvojen je većinom glasova.

Ovakvom rebalansu budžeta prethodila je Javna rasprava, a na Okruglom stolu tim povodom predstavljena su 34 predloga, od kojih je prihvaćeno 28.

S obzirom na uvećanje, ali i planiranje isplate jednokratne novčane pomoći domaćinstvima u Boru, gradonačelnik Aleksandar Milikić uputio je nalog Odeljenju za finansije da ovaj rebalans bude pripremljen za stupanje na snagu dan nakon objave, po hitnosti, kako bi isplata pomoći bila izvršena do kraja godine, navela je Zorana Marić, načelnica Odeljenja za finansije GU Bor.

Analizirajući uvećanje budžeta od 2,1 milijarde dinara, Marić je navela da je najveće uvećanje kod komunalnih delatnosti za milijardu 615 miliona, u oblasti socijalna i dečija zaštita oko 281,6 milion, i za organizaciju saobraćaja i saobraćajnu infrastrukturu predviđeno je izdvajanje od 131 milion dinara.

Rebalansom gradskog budžeta predviđena je isplata jednokratne novčane pomoći građanima u ukupnom iznosu 280 miliona preko Centra za socijalni rad. Opredeljena su i sredstva za učeničke nagrade u iznosu milion dinara, a povećava se i iznos za zapošljavanje teže zapošljivih lica u iznosu od osam miliona dinara.

U delu subvencija Javnim i Javno komunalnim preduzećima, koja po rečima predastavnika opozicije predstavljaju trećinu ukupnog uvećanja, za JKP Toplana opredeljeno je milijardu 308 miliona, JKP Vodovod 223,5 miliona, za JP Bogovina tri miliona za struju i sedam miliona dinara za nabavku dva frekventna regulatora na dva bunara na izvorištu Mrljiš i nabavku dva pumpna agregata.

U delu putne infrastrukture predviđena je sanacija atarskih i nekategorisanih puteva u iznosu 48 miliona, uređenje parkinga za napuštena i havarisana vozila u iznosu 14 miliona, a obezbeđena su i dodatna sredstva za investiciono održavanje infrastrukture u seoskim i gradskim mesnim zajednicama u iznosu od po blizu 25 miliona.

Za usluge održavanja čistoće u gradu i naseljima u gradu sredstva su uvećana za 2,4 miliona, za rekultivaciju zemljišta i uređenje cvetnih površina, žardinjera i ukrasnog šiblja u Novom gradskom centru opredeljeno je 8,7 miliona dinara. Izgradnja azila za pse biće pokrenuta ove godine i u javnu nabavku biće investirano 1,2 miliona, dok će realizacija ove investicije u narednoj godini grad koštati 106,8 miliona dinara.

Za troškove priključenja na distributivni sistem za Tehnološki inkubator centar planirano je 14 miliona, a za investiciono održavanje žičare na Crnom vrhu 26,1 milion dinara.

I pored dosadašnjih ulaganja, u dodatnu medicinsku opremu, klima uređaje, kupovinu automobila i računarske opreme za Dom zdravlja biće investirano još 95,6 miliona dinara.

Kada je o investicionom održavanju reč, rebalansom budžeta za ovu godinu predviđeno je i kapitalno održavanje krova i fasade područnog odeljenja OŠ Sveti Sava u Donjoj Beloj Reci vrednosti 25,3 miliona dinara u narednoj godini, kao i montaža tribina sa ogradom na stadionu u ovom borskom selu u iznosu 11,8 miliona.

Dodatna sredstva, 47,5 miliona dinara, namenjena su za izgradnju Evropskog vrtića, za sanaciju krova na vrtiću Dečija radost 15,7 miliona, a za nadstrešnicu na vrtiću Mali princ u NGC-u 1,1 milion.

Oko 10 miliona dinara biće usmereno za edukativni materijal za osnovce, a dotacija sportskim omladinskim organizacijama biće uvećava se u iznosu tri miliona dinara.

Gotovo svaka stavka u Odluci o drugom rebalansu budžeta Grada Bora izazvala je reakciju i pozicije i opozicije, ali je on ipak usvojen većinom glasova.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

SG Bora – Autobuska stajališta u višim delovima grada – nezakonska misija. Potvrđen mandat odbornici SNS Adrijani Pupovac

Marija Dimitrijević

Marija Gambošević se vratila sa lečenja u Turskoj. Danas se uselila u uređen stan u „samcu“

Ist Media

Povodom hapšenja zbog sumnje u korupciju oglasila se Srbija Ziđin Majning: Pružamo podršku nadležnim organima

Ist Media
X