BorDruštvoSrbija

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

 

Reprezentativni prosvetni sindikati u petak, 1. novembra obustavljaju rad u školama Srbije i organizuju protest u Beogradu.

Kako je najavljeno, četiri sindikata, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, granski sindikat Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije, zatražiće nastavak razgovora o poboljšanju materijalnog položaja i bezbednosti u obrazovnim ustanovama.

Najavljeno je i da će od ponedeljka, 4. novembra časovi u školama biti skraćeni na 30 minuta, a da će Predškolske ustanove prijem dece organizovati od 9 sati.

Sindikati traže hitan nastavak razgovora u vezi sa poštovanjem (ranije) potpisanog Protokola, usvajanje izmena i dopuna Krivičnog zakonika Srbije, isplatu novogodišnje nagrade i hitno otpočinjanje pregovora o ceni rada u 2025.

Zahtevaju i početak pregovora o izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika su u septembru i oktobru organizovali proteste u nekoliko gradova u Srbiji, kao i štrajkove po školama, jer su bili nezadovoljni ponudom aktuelne Vlade da nastavnicima od 1. januara zarade budu povećane za 12 odsto, a ostalima za osam procenata.

Iz Vlade je više puta saopšteno da ima razumevanja za prosvetne radnike, ali ne i novca da bude ispunjen njihov dogovor sa prethodnom vladom.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Obaveštenje o planiranom isključenju struje za 25. oktobar (petak)

Ist Media

Repertoar bioskopa „Zvezda“ od 25. do 29. oktobra 2024.

Ist Media

Obaveštenje JKP Vodovod o zatvaranju vode za četvrtak (24. oktobar)

Marija Dimitrijević
X