DruštvoMajdanpekSrbija

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

 

Rešenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 11. oktobra 2024. godine područje u poluprečniku od najmanje 3 km od žarišta na lokaciji – obala zaliva Oreškovica, teritorija naseljenog mesta Donji Milanovac proglašeno je zaraženim od zarazne bolesti avijarna influenca kod divljih ptica izazvana visoko patogenim sojem virusa H5N1.

Istim rešenjem, područje u poluprečniku od najmanje 10 km od žarišta proglašava se ugroženim i obuhvata naseljena mesta: Mosna, Boljetin i Golubinje u opštini Majdanpek, navodi se na sajtu JP „Nacionalni park Đerdap“ (OVDE).

Građani su 8.10.2024. obavestili nadležnu službu JP „Nacionalni park Đerdap“ Donji Milanovac da se u zalivu Oreškovica nalazi uginuli labud.

Epizootiološki uviđaj i uzorkovanje leša labuda su, po prijavi, izvršili nadležni veterinarski inspektor i epizootiolog iz Veterinarskog specijalističkog instituta „Zaječar“ i uzorke na dalja ispitivanja dostavili VSI „Kraljevo“ kao Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za veterinarska inspekcija avijarnu influencu.

Na osnovu izveštaja o izvršenom laboratorijskom ispitivanju VSI „Kraljevo“ Regionalni krizni centar Zaječar/nadležna veterinarska inspekcija Borskog upravnog okruga prijavila je pojavu avijarne influence kod divljih ptica izazvane visoko patogenim sojem virusa H5N1.

Trajanje sprovođenja mera u zaraženom i ugroženom području propisano je Pravilnikom o utvrđivanju mera za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti avijarna influenca, kao i načinu njihovog sprovođenja.

Rešenje o proglašenju zaraženog i ugroženog područja sa merama radi suzbijanja i iskorenjivanja bolesti avijarna influenca kod divljih ptica možete preuzeti OVDE.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković

Novi izgled platoa i amfiteatra očekuje se krajem proleća, a košta 137 miliona dinara

Miloš Marković
X