DruštvoZaječar

Zaječar dobija Park rimskih careva na oko 10 hektara

Foto: Dejan Antonijević

U okviru sportskog kompleksa Kraljevica u Zaječaru u planu je gradnja Parka rimskih careva sa amfiteatrom, upravnom zgradom, rimskim kupatilom, paviljonima i akvaduktom, stoji u Urbanističkom projektu za koji je grad oglasio javnu prezentaciju, piše eKapija.

Na ulazu u park biće postavljen prostor nalik trijumfalnom luku, sa kontrolnim punktom i prostorom za obezbeđenje. Centralni ulazni plato će sadržati upravnu zgradu, čiji će stil podsećati na arhitekturu Felix Romuliane, uz korišćenje kamena i cigle, a unutar nje će se nalaziti ugostiteljski objekti, toaleti, administracija i prostori za održavanje parka.

Poseban akcenat biće na edukativnoj stazi sa 17 paviljona u kojima će biti postavljene skulpture rimskih imperatora. Šetališta su projektovana tako da posetiocima pružaju prijatne šetnje, odmor i mogućnosti za sport i rekreaciju, sa vodenim površinama, mostićima i pogledima na zelene površine.

Park je osmišljen kao značajna sportsko-rekreativna, turistička, edukativna i kulturna tačka grada Zaječara, i predviđen za 1.100 posetilaca.

Izgradnja je planirana na lokaciji u čijem se južnom delu danas nalazi kompleks hipodroma koji nije u funkciji.

Urbanistički projekat sportskog, rekreativnog i turističkog kompleksa tematskog Parka rimski carevi izradila je firma Profectum iz Novog Sada i obuhvatiće površinu od 9,7 hektara, sa centralnim ograđenim delom od 5,5 hektara.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

Poznati svi laureati pozorišnih Dana Zorana Radmilovića. Mikiju Krstoviću nagrada za najbolju glumu Festivala

Ist Media

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević
X