KulturaNaslovi.netZaječar

Milanu Caciju Mihailoviću uručena plaketa za izuzetan doprinos kulturi Srbije i statueta Zorana Radmilovića

caci

 

U ciklusu „Velikani srpske kulture“, u okviru pratećeg programa 33. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, danas je predstavljen portret glumca Milana Cacija Mihailovića kome je uručena Plaketa za izuzetan doprinos kulturi Srbije i statueta Zorana Radmilovića.

Tom prilikom predstavljena je monografija o njegovom životu i radu pod nazivom „MILAN CACI MIHILOVIĆ: MARATON“ u izdanju Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

Kako ističu priređivači knjige Ivan Mišić i Predrag M. Popović, ovo je knjiga o glumcu.

Više od pola veka trči svoj maraton po scenama, pred kamerama i reflektorima, pred mikrofonima. Ovo je knjiga o glumcu s više od hiljadu uloga. Ovo je knjiga o književniku koji je stvorio Uspomenare…Ovo je knjiga o „dobrom duhu pozorišta“, „izuzetnom partneru“, „sakupljaču snova i uspomena“, „zaljubljeniku glumačke alhemije“, „ponosu svoje lepe i teške profesije“, o „veliko i retkom dragom kamenu u svetu glume i umetnosti“ o „Gospodinu glumcu“- Milanu Caciju Mihailoviću“.

Pozorišni kritičar Aleksandar Saša Milosavljević istakao je da je Caci najpre u „Uspomenarima“, a zatim u „Maratonu“ sačuvao duh Ateljea 212 i jednog vremena koga više nema, sakupljajući priče iz bifea Ateljea koje svedoče o veličanstvenom univerzumu teatra. U ovoj knjizi se mogu pročitati Cacijeve pesme, objavljeni su i tekstovi ljudi koji su njemu bliski.

Među njima je i pismo glumice Vesne Čipčić koje je danas podelila sa publikom u Pozorišnom muzeju. Kako je naglasila pismo je uputila svom divnom kolegi, najvećem gospodinu među glumcima sa željom da još dugo igraju zajedno predstavu „Ženski razgovori“ koju izvode duže od 40 godina.

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić je rekao kako je Milan Caci Mihailović u Zaječaru spona sa Radmilovićem i nekadašnjim vremenom.

Istakao je da se ponosi time što je Ustanova na čijem je čelu izdala nekoliko Cacijevih knjiga.

Da nije Cacija ne bi bilo knjige „Čarobnak Radmilović“ , ne bi bilo filma „Glumčina“o Zoranu Radmiloviću, naveo je.

Milan Caci Mihailović je bezmalo 55 godina u Pozorištu, na sceni pod reflektorima, u raznim kostimima, pred mikrofonom, pred kamerama.

„Svakoga dana se bavim svojim poslom. Ili predstava ili neko snimanje. Kultnu emisiju Prvog programa Radio Beograda „Kod dv bela goluba“ vodim 40-tak godina. Tu su i promocije knjiga, otvaranja izložbi, česti humanitarni nastupi. Davno nam je naš divni Muci Draškić govorio: U našem poslu je važan kontinuitet. Za čas zasijaš, uzletiš, a onda te odjednom nema. Zato treba trčati svoj MARATON“, kaže Milan Caci Mihalović, velikan srpske kulture.

Dani Zorana Radmilovića nastavljaju se večeras izvođenjem predstave „Smrt na dopustu“ Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba po tekstu Žozea Saramagoa i u režiji Kokana Mladenovića.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Poznati svi laureati pozorišnih Dana Zorana Radmilovića. Mikiju Krstoviću nagrada za najbolju glumu Festivala

Ist Media

[NAJAVA] Beogradski džez kvartet u Muzičkoj školi

Ist Media

Bor kroz vekove: tragovi rudarstva od bronzanog doba do danas

Ist Media
X