EkonomijaPR textZiđin

U narednih sedam godina kineske kompanije koje posluju u Boru najavile ulaganja do pet milijardi dolara

dijalog o Kini

Foto: Ist media

Megi Huang, generalna direktorka za prekomorske operacije u kineskoj kompaniji Ziđin Majning Grupa, izjavila je na Međunarodnoj naučnoj konferenciji “Dijalozi o Kini”, da u narednih sedam godina ova kompanija planira da u Bor uloži još 4 do 5 milijardi dolara, kako bi do 2030. godine proizvodnja bakra premašila 500.000 tona, čime bi Srbija postala najveći proizvođač ovog metala u Evropi.

Na konferenciji su kineske kompanije Srbija Ziđin Majning i Srbija Ziđin Koper podnele izveštaje o društvenoj i ekološkoj odgovornosti, a Megi Huang je naznačila da je Ziđin Majning do sada uložio 4,5 milijardi dolara u projekte  u Srbiji, uključujući Srbija Ziđin Koper i rudnik bakra i zlata Čukaru Peki.

Maggie Huang
Megi Huang

Ovi projekti su učinili Srbiju drugim najvećim proizvođačem bakra u Evropi, sa značajnim doprinosom lokalnoj ekonomiji, pri čemu proizvodnja bakra u zemlji sada čini 18% ukupne evropske proizvodnje, naglasila je ona na panelu koju je organizovao beogradski Institut za međunarodnu politiku i privredu u saradnji sa Institutom za evropske studije Kineske akademije društvenih nauka.

Ona je istakla da se kompanija posvetila “zelenoj transformaciji”, investirajući 2,89 milijardi dolara u unapređenje tehnologija u Boru i smanjenje zagađenja sumpor-dioksidom.

Do 2023. godine, emisije sumpor-dioksida su smanjene za preko 50%, dok je kvalitet vode u regionu značajno poboljšan. Rekultivisano je 4,33 miliona kvadratnih metara područja i zasađeno 857.000 stabala, kazala je ona.

Zamenik generalnog direktora kompanije Srbija Ziđin Majning, Jang Juankun, sumirao je da je 2023. godina bila izuzetno uspešna za ovu rudarsku kompaniju koja upravlja rudnikom Čukaru Peki.

Jang Juankun
Jang Juankun

Kao lideri u održivom zelenom rudarstvu, postigli smo izvanredne poslovne rezultate, postavši najveći izvoznik u Srbiji sa izvozom koji je premašio milijardu dolara. Srbija Ziđin Majning je implementirala tri ključna standarda u 2023. godini, čime je postala prva kompanija u Srbiji koja je usvojila SA8000 standard društvene odgovornosti, rekao je Juankun i dodao da je kompanija uložila 89 miliona dolara u zaštitu životne sredine i 2,88 miliona dolara u inicijative za razvoj lokalnih zajednica.

Generalni menadžer za CSR sektor u kompaniji Srbija Ziđin Koper Džang Jičeng, ocenio je da je Srbija Ziđin Koper u proteklih pet godina dokazala da je motor privrednog razvoja celog Borskog okruga.

Džang Jičeng
Džang Jičeng

Precizirao je da je ova kompanija, koja je većinski vlasnik nekadašnjeg RTB-a Bor, dala ukupan društveni doprinos lokalnoj zajednici od 845 miliona dolara, zaposlila više od tri hiljade novih radnika i kreirala više od devet hiljada radnih mesta.

Govoreći o budućim planovima, Juankun je, kao jedan od ciljeva, istakao povećanje kapaciteta obnovljive energije, posebno kroz razvoj solarnih energetskih postrojenja, implementiranje sveobuhvatnih ekoloških planova i izrazio nadu da će planirana investicija od 36 miliona dolara tokom narednih pet godina dodatno poboljšati kvalitet života u lokalnim zajednicama.

Ambasador Narodne republike Kine u Srbiji Li Ming
Ambasador Narodne republike Kine u Srbiji

Li Ming, ambasador Narodne republike Kine u Srbiji, koji se učesnicima panela obratio na početku konferencije, istakao je značaj konferencije u produbljivanju međusobnog razumevanja Kine i Evrope, kao i vrednost dijaloga u izgradnji globalnih veza. On je pohvalio kineske kompanije koje posluju u Srbiji i doprinose unapređenju bilateralnih odnosa.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Takmičenju na poligonu Srbija Ziđin Majning danas prisustvovao i generalni direktor Nacionalne službe za zapošljavanje

Ist Media

Nova donacija Ziđin Koper za novu kuhinju u Ekonomsko trgovinskoj školi

Marija Dimitrijević

Vaučeri i paketi pomoći za 42 siromašne porodice sa teritorije opštine Majdanpek

Ist Media
X