BorDruštvo

Prosvetari i danas u štrajku. Podržali ih i zaposleni u Predškolskim ustanovama

 

Nezadovoljni pregovorima, ali i nepoštovanjem potpisanog obavezujućeg Protokola o rešavanju statusa, prosvetni radnici danas su u štrajku, a njima su se pridružili i vaspitači u Predškolskim ustanovama.

U zavisnosti od broja članova u određenom prosvetnom sindikatu, nastavu u Boru pojedine škole su ili potpuno obustavile, ili rade skraćeno.

Zaposleni u Predškolskoj ustanovi za decu Bambi u Boru nisu u štrajku, ali podržavaju kolege u nameri da se položaj zaposlenih u obrazovanju poboljša, rekla je za Ist media Ljiljana Radičević, direktorica Predškolske ustanove Bambi u Boru.

bambi 1

Vlada je ponudila različita rešenja za povećanje plata nastavnom i nenastavnom kadru, ali sindikati ne pristaju na podele.

Sindikati ocenjuju da je obrazovni proces u školama i predškolskim ustanovama na do sada najnižem nivou. Nije problem samo u platama, navode, ali jeste jedan od bitnih faktora.

Ni mirnim putem ne može da se dođe do rešenja, zato obustavljamo rad, kaže za Ist media prosvetni radnik koji je želeo da ostane anoniman.

Četiri prosvetna sidnikata bila su jedinstvena, uputili su pismo Vladi Republike Srbije i ukazali na problem u obrazovanju.

Sve je manje profesora, učitelja, pomoćnih radnika i stručnih lica koji bi trebalo da rade sa decom. Loši uslovi rada, zarade ispod proseka i ugrožena bezbednost dece i zaposlenih, problemi su sa kojima se suočavamo, navode sindikati.

Vlada je zaposlenima u Predškolskim ustanovama predložila povećanje od 12 odsto za vaspitno osoblje, a za nevaspitno od osam odsto, što opet nije u skladu sa zahtevima sindikata.

Podsećanja radi, početna plata nastavnika sa diplomom mastera tokom 2024. godine bila je oko 10.000 dinara manja od prosečne zarade u Srbiji.

Prema očekivanjima sindikata, ako bi se izjednačile prosečna zarada u Srbiji sa trenutnom platom prosvetara, to bi prema projekcijama značilo povećanje od 15 do 20 procenata. To povećanje bi trebalo da, od januara 2025. godine, bude primenjeno jednako na sve sektore u obrazovanju, izričiti su u sindikatima.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Besplatni kardiološki i urološki pregledi u nedelju 6. oktobra u Domu zdravlja

Ist Media

[NAJAVA] Pozorišna predstava VELIKI TALAS donosi dvočasovnu buru uzbuđenja

Miloš Marković

SSP: Novi direktor Opšte bolnice u Boru ne ispunjava uslove po konkursu. Traže reakciju Ministarstva

Ist Media
X