DruštvoSrbija

Stanje u prosveti kritično. Sindikati pozvali na potpunu obustavu rada

Tehnicka skola Bor

 

Reprezentativni sindikati zaposlenih u prosveti pozvali su na potpunu obustavu nastave u školama u Srbiji 2. oktobra i najavili da će istog dana održati protest u Beogradu.

U saopštenju su naveli da Vlada Srbije ignoriše legitimne zahteve zaposlenih u prosveti na koje se, po navodima sindikata, obavezala Protokolom kojim je predviđeno da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, izjednači sa prosečnom platom u Srbiji do 1. januara 2025. godine.

U međuvremenu ćemo se obratiti svim nadležnim institucijama u Srbiji, kako bi potpisano bilo i realizovano. Pozivamo sve aktere ove vlasti na dogovor oko zahteva i upozoravamo na ozbiljnost aktuelne situacije u školama u Srbiji, stoji u saopštenju.

Sindikati su ocenili i da je posle obustave nastave i protesta 16. septembra, pojačan pritisak na direktore škola od strane Ministarstva prosvete „sa ciljem da se stvore ekstremni animoziteti i sukobi unutar škola i kolektiva“.

Dodali su da sve oblike pritiska smatraju nedopustivim i krajnje neprimerenim protiv kojih će se, kako kažu, boriti svim raspoloživim sredstvima.

Navode da je to ujedno jedini uslov za nastavak pregovora uz zahtev za objašnjenje – sa kojim je ciljem upućen ovakav dopis direktorima škola.

Izvor: Beta

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

SSP: Novi direktor Opšte bolnice u Boru ne ispunjava uslove po konkursu. Traže reakciju Ministarstva

Ist Media

Za ugodniji boravak u Narodnoj biblioteci ugrađeni klima uređaji

Miloš Marković

Budžeta Grada Bora veći za oko dve milijarde. Nova izdvajanja za Toplanu i Vodovod a uskoro i jednokratna novčana pomoć za borska domaćinstva

Marija Dimitrijević
X