BorPolitika

Višesatno polemisanje odbornika Gradskog parlamenta. Bez rebalansa budžeta na ovoj sednici Skupštine Grada Bora

 

Dnevni red 17. Sednice Skupštine Grada Bora, koji je prvobitno sadržao 44 tačke dopunjen je sa još dve, ali je Predlog Odluke o preraspodeli dobiti JP Zoo vrt povučen iz razmatranja odbornika.

Dopune Dnevnog reda su izazvale višesatnu polemiku, a zapravo su se odnosile na Odluku o izdvajanju 18 miliona dinara za sanaciju dela vodovodne mreže na potezu Kučajski potok – Timočke divizije, kako bi se sprečilo da Bor ponovo ostane bez vode, što je i većinom glasova odbornika prihvaćeno.

Doneta je i Odluka da se neraspoređena sredstva iz fonda namenjenog za poljoprivredu, prerasporele na pozicije za stočarstvo i pčelarstvo kako bi do kraja godine bila utrošena i ta sredstva.

Oktobarske nagrade Grada Bora ove godine pripale su Ivanu Živadinoviću, radniku JKP 3.oktobar za veliko zalaganje i trud u očuvanju higijene grada i životne sredine, i vatrogascima Stefanu Gnjatoviću i Milošu Kriniću, predstavnicima Vatrogasno spasilačke jedinice Bor, koji su bili angažovani u spasavanju iz ruševina nakon katastrofalnog zemljotresa u Turskoj.

Kako je Ist media ranije pisala (OVDE), a doneli su odluku i odbornici lokalnog parlamenta, Grad Bor će od 1. januara 2025.godine u celosti plaćati celodnevni boravak dece u vrtićima i dece u pripremnom predškolskom programu. Doneta je i Odluka o većim izdvajanjima za nezaposlene porodilje i majkama za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

I ova tačka Dnevnog reda otvorila je polemiku, u kojoj se između ostalog čulo da je na listi čekanja za upis dece u vrtić sada 153 mesta, što je odlično, kako je ocenio Dobrica Đurić, odbornik SPS-a, i dodao da će lista čekanja biti potpuno ukinuta, jer je u planu da do kraja naredne godine budu izgrađena još dva vrtića u Zlotu sa 50 do 60 mesta kapaciteta i Evropski vrtić koji bi, prema planu, mogao da u dnevni boravak primi 260 mališana.

Problem će, po svemu sudeći, biti u nedovoljnom, odnosno nedostajućem stručnom kadru, pre svega vaspitačica i medicinskih sestara, koje bi se starale o deci. U prilog tome i činjenica da na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, prema rečima direktorke Lidije Načić, u Boru nema vaspitačica, a da će pet medicinskih sestara od 1. oktobra biti angažovano u okviru programa Stručna praksa za rad u borskom Domu zdravlja.

Kako se i očekivalo, brojna pitanja odbornici opozicije postavili su direktorima javnih i javno komunalnih preduzeća kada je o Izveštajima o poslovanju za 2023. godinu reč.

I pored toga što su oni prihvaćeni većinom glasova, Dragan Žikić, predsednik Skupštine Grada Bora izneo je pozitivne opaske na kontrolu i rad nadzornih organa, naglašavajući da bi bez obzira na obimnost poslova i zaduženja, oni trebalo da nadzor obavljaju svakodnevno.

Inače, u susret grejnoj sezoni i još uvek aktuelnoj zameni toplovodnih cevi, direktor borske Toplane, Igor Janković kaže da će taj posao biti završen do narednog petka, da je na šest lokacija u dužini 3,5 km toplovodne trase ugrađeno sedam kilometara novih cevi i da je na magistralama A, B i C u toku punjenje mreže. Oko pet hiljada tona uglja na zalihama još uvek predstavlja balast koji bi trebalo prodati, ali to za sada ide teško.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Besplatni kardiološki i urološki pregledi u nedelju 6. oktobra u Domu zdravlja

Ist Media

[NAJAVA] Pozorišna predstava VELIKI TALAS donosi dvočasovnu buru uzbuđenja

Miloš Marković

SSP: Novi direktor Opšte bolnice u Boru ne ispunjava uslove po konkursu. Traže reakciju Ministarstva

Ist Media
X