BorObrazovanje

Srećan početak školske godine! Vozači oprezno u zonama škola

škola Branko radičević prvaci

Foto: Miloš Marković

Za 508.000 učenika osnovnih škola i 240.000 srednjoškolaca u Srbiji danas je počela školska 2024/25. godina.

U školske klupe u borskim osnovnim školama selo je nešto više od tri hiljade đaka, od kojih oko 400 prvaka, što je neznatno više u odnosu na prošlu godinu.

škola Branko radičević prvaci

Za učenike od prvog do četvrtog razreda udžbenike i školski pribor obezbedio je Grad Bor, za šta je iz gradske kase izdvojeno 19,5 miliona dinara.

Prema rečima Radiše Petkovića, koordinatora rada borskih osnovnih škola, udžbenike za učenike starijih razreda, od petog do osmog, kao i ranijih godina, obezbedila je kompanija Srbija Ziđin Majning.

škola Branko radičević prvaci

I sve četiri srednje škole u Boru spremno su dočekale početak školske godine. Ukupno je 1300 srednjoškolaca.

Popunjene su kvote planiranog broja slobodnih mesta, a jedina novina su dva nova smera u Mašinsko-elektrotehničkoj školi – Tehničar za dizajn u mašinstvu i Tehničar informacionih tehnologija, kaže Milovan Božović, koordinator rada borskih srednjih škola.

Kako je Ministarstvo prosvete ranije najavilo, ove školske godine učenike, ali i prosvetne radnike dočekale su brojne novine.

Reforme u prosveti ogledaju se, između ostalog, u ograničavanju broja učenika za prvi razred, što praktično znači da je smanjen maksimalan broj đaka koji može da ide u jedno odeljenje sa 30 na 28 i da se to ograničenje odnosi na prve razrede osnovnih i srednjih škola.

Novitet je i da će ocena iz vladanja ući u konačan zbir za uspeh.

Planirano je da se izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima bi zaposleni u prosveti dobili status službenog lica, nađu u Skupštini do kraja godine, jer su one u nadležnosti Ministarstva pravde, a reprezentativni prosvetni sindikati saglasni su sa tekstom tih izmena.

Ist media školarcima želi uspešan početak školske godine, a vozače podseća na poštovanje ograničenja brzine u zonama škola, kao i na povećanu opreznost u vožnji zbog povećanog broja đaka.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Besplatni kardiološki i urološki pregledi u nedelju 6. oktobra u Domu zdravlja

Ist Media

[NAJAVA] Pozorišna predstava VELIKI TALAS donosi dvočasovnu buru uzbuđenja

Miloš Marković

SSP: Novi direktor Opšte bolnice u Boru ne ispunjava uslove po konkursu. Traže reakciju Ministarstva

Ist Media
X