EkonomijaSrbija

Usvojen novi minimalac: Da li je dostojan radnika?

Foto: Ist media

Minimalna zarada od 1. januara 2025. godine iznosiće 53.592 dinara, što je za 13,7 odsto više od minimalca za ovu godinu, dogovoreno je na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta, prenose mediji. Na osnovu toga će minimalna cena rada biti 308 dinara po času.

Sindikati, međutim, ovaj iznos smatraju sramnim i „ispod svakog dostojanstva“. Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ocenjuju da je dogovor o minimalnoj ceni rada za 2025. godinu, koja iznosi 53.592 dinara, sraman čin i da predstavlja “kapitulaciju sindikata uključenih u Socijalno-ekonomski savet”.

Sindikati su godinama zahtevali da se, u skladu sa dogovorima u okviru SES-a, minimalna zarada izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe.

Uz to, sindikati su prvobitno tražili da povećanje minimalca iznosi 20 do 30 odsto. Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović je na početku pregovora o minimalnoj plati poručio da je stav SSSS i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ da bi minimalna zarada za narednu godinu trebalo da bude 60 odsto prosečne potrošačke korpe ili 61.800 dinara. To bi, kako je dodao, značilo da se minimalna zarada poveća za 30 odsto, kako bi se do 2027. ostvario cilj Vlade Srbije da minimalna zarada iznosi 650 evra.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Snalažljivost školaraca nema granice: Onlajn opravdanja za izostanke?!

Marija Dimitrijević

Šta čeka buduće vojnike?

Miloš Marković

Od novembra nova pravila za ulazak u EU. Dodatni troškovi i komplikovanija procedura

Marija Dimitrijević
X