BorDruštvo

Ekološki protest u Boru. Poruka je – Ne litijumu

protest bor borani se pitaju DSC00277

Foto: Ist media

Grad Bor je grad u kome su trotoari i ulice od zlata, grad gde plate prelaze 140 hiljada dinara, grad zelenih rudnika u kome se diše najčistiji planisnki vazduh, to su reči propagande vlasti koje se mogu čuti na režimskim medijima, ovim rečima je započeo protestni skup Dejan Nikolić održanom u Boru ispred Doma kulture pred  stotinak građana.

protest bor borani se pitaju DSC00277 DSC00282
Dejan Nikolić

A istina je, kako Nikolić kaže, sasvim prosta, a to je da se u Boru svakodnevno krše zakoni i Ustav Republike Srbije gde zagađenja prelaze granicu dozvoljenog i do 50 puta, a o čemu, kako kaže, svi mediji ćute.protest bor borani se pitaju

 

On navodi sve veći broj onkoloških pacijenata, koji, budući da su već bolesni, nemaju adekvatnu negu jer trenutno Bor ima jednu doktorku-onkologa, kao i da je vlasti preča izgradnja akva-parka od prekopotrebnog Doma zdravlja.

Protestanti ne traže da se zatvori rudnik u Boru, kaže on, već da se radi po zakonu Republike Srbije i da Ustav koji važi za građane, važi i za institucije.

Protestu su prisustvovali i pobornici ove ideologije iz Majdanpeka i Homolja koji su se skupili, kako kažu, da podrže ljude iz okoline Jadra sa jasnom porukom da ne posustanu i ne dozvole rudarenje i prekopavanje Srbije jer ih, u suprotnom, očekuje sličan scenario kao Borane.

Okupljeni su voljni da sačuvaju svoju zemlju, ali i, kako kažu, lično dostojanstvo jer bez ta dva elementa gube sve, i ono najvrednije – trag da su ikad živeli.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Marija Gambošević se vratila sa lečenja u Turskoj. Danas se uselila u uređen stan u „samcu“

Ist Media

Povodom hapšenja zbog sumnje u korupciju oglasila se Srbija Ziđin Majning: Pružamo podršku nadležnim organima

Ist Media

Hapšenje u Srbija Ziđin Majningu zbog primanja mita

Ist Media
X