Ziđin

Rad Aleksandra Markovića najbolje ocenjen na umetničkoj koloniji Ziđin Art

Pobednik Aleksandar Markovic

 Foto: Srbija Ziđin Koper

Večita inspiracija za slikare – Bor i njegova okolina, jezero, rudnik, ljudi koji zemlju pretvaraju u zlato, okupila je veliki broj umetnika u sklopu likovne kolonije Ziđin Art.

Povod za organizovanje likovne kolonije dve Ziđinove kompanije je predstojeći Dan rudara Srbije.

Kao što su pre više od pola veka nesvakidašnjosti Bora, rudnika i rudara, inspirisale slikara i akademika SANU Đorđa Andrejevića Kuna, tako su i ovog leta bili nadahnuti slikari iz Beograda, Niša, Pančeva, Negotina, Kladova, Prokuplja, Leskovca, Paraćina, Zaječara, Bora, Majdanpeka i Žagubice.

Oni su imali mogućnost da na platnu, tehnikom po izboru, ovekoveče živopisne pejzaže Bora, Majdanpeka i Borskog jezera.

Pedeset slikara i ljubitelja slikarstva iz Srbije tokom četiri dana provedena na Borskom jezeru naslikalo je više od 50 umetničkih dela.

Dokaz da umetnost nije neka tamo potpuno apstraktna i beznačajna stvar pokazao je veliki odziv slikara iz 12 gradova, ali i pozamašan fond za nagrade koji je iznosio 4.100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Dodeljena je jedna prva, dve druge, tri treće i 10 podsticajnih nagrada. Vrednost prve nagrade je hiljadu evra, druge 600, treće 300, a podsticajne 100 evra.

Najbolje ocenjeni ovogodišnji rad manifestacije Ziđin Art je Impresija Aleksandra Markovića iz Bora po oceni stručne komisije, kojom je predsedavao diplomirani vajar likovnih umetnosti i nastavnik likovne kulture Milan Stošić.

 

Pobednik Aleksandar Markovic
Aleksandar Marković, I nagrada Ziđin Art

Aleksandar Marković nije akademski slikar, iako mu je slikarstvo velika ljubav. U dva navrata  je pokušao da upiše Fakultet likovnih umetnosti i ostao je veliki zaljubljenik u umetnost. Danas radi u službi finansija u Srbija Ziđin Koper.

Druga nagrada pripala je Mariji Radonjić iz Bora i Jelici Savičić iz Kladova. Obe dame naslikale su površinski kop Veliki Krivelj.

Treće mesto osvojili su Aleksandar Milanović iz Kladova, Irena Tasić iz Leskovca i Miroslava Dinić Bešinović iz Bora. Na njihovim slikama su rudnik Veliki Krivelj, površinski kop u Majdanpeku i ruže u borskoj Topionici.

Podsticajne nagrade dobili su: Irena Vučković, Dragiša Simeonović, Tomislav Todorović, Sanela Stefanović, Zoran Đorđević, Ena Kiš, Biljana Erić, Saška Mladenović, Dragiša Trujkić i Bojana Cvetičanin Knežević.

 

zijinart3
Učesnici kolonije Ziđin Art u akciji

Radovi nastali tokom likovne kolonije Ziđin Art ostaće u vlasništvu dve Ziđinove kompanije koje će od 2. do 10. avgusta u hotelu Jezero organizovati izložbu slika i štampanje kataloga, a 6. avgusta, na Dan rudara Srbije, autorima nagrađenih radova biće uručene novčane nagrade.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[NAJAVA] Koncert POVEZUJEMO SRBIJU PESMOM donosi zvuk dalekog Istoka

Miloš Marković

Povodom hapšenja zbog sumnje u korupciju oglasila se Srbija Ziđin Majning: Pružamo podršku nadležnim organima

Ist Media

Hapšenje u Srbija Ziđin Majningu zbog primanja mita

Ist Media
X