BorPolitika

Sednica Skupštine Grada Bora: Budžet nikad veći, ali poslovanje javnih preduzeća u debelom minusu

Skupstina Grada Bora jul 2024DSC09274

 

Odbornici Skupštine Grada Bora su na 16. sednici Grada Bora, usvojili svih 27 tačaka dnevnog reda. Najvažnija tačka sednice ticala se rebalansa gradskog budžeta koji je uvećan za više od milijardu dinara, odnosno 14,22 posto u odnosu na početak ove godine, i sada iznosi oko 8,9 milijardi dinara.

Velike gubitke zabeležile su javna preduzeća: JKP Toplana u iznosu od 425 miliona dinara, JKP 3. oktobar 23,7 miliona gubitka, Vodovod  21,4 milion dinara, Zoološki vrt 1,7 miliona, i Bogovina 464 hiljade dinara gubitka.

Pozitivan saldo ostvarilo je samo Javno stambeno preduzeće.

Odbornici opozicije su skeptični kada je u pitanju poslovanje budućeg akva-parka, za koji će, kako kažu, morati takođe da se izdvajaju subvencije, s obzirom na većinsko negativno poslovanje javnih preduzeća, kao i na ogromne subvencije namenjene njima.

Samo je za Toplanu predviđeno povećanje subvencija za 185 milona dinara, od kojih je 145 namenjeno isplati dugovanja za ugalj nabavljen prethodnoh godina, dok je za Bogovinu izdvojeno 7 miliona, a za Zoološki vrt 4,5 miliona dinara.

Najveće uvećanje subvencija zabeleženo je kod komunalnih delatnosti, i to 496 miliona dinara, potom sledi podorganizacija saobraćaja i saobraćajne infrastrukture od 148 miliona, izjavila je Zorana Gajić, načelnica odeljenja za budžet I finansije.

Sredstva su planirana i za isplatu solidarne pomoći svim zaposlenim u ustanovama javnog sektora kao i javnom preduzeću Zoološki vrt u iznosu od 55 miliona dinara; za javni linijski i đački prevoz predviđeno je 50 miliona dinara, za plaćanje rate kredita projekta KfW banke za Toplanu  izdvojeno je 40 miliona dinara, usluge održavanja čistoće u gradu 36,4 miliona, za usluge uređenja imovinskog pravnog statusa javnih i nekategorisanih puteva izdvojeno je 18 miliona, za sanaciju lokalnih nekategorisanih puteva 12,7 miliona, dok je za redovno održavanje lokalnih puteva na teritoriji Grada Bora izdvojeno nešto više od 8 miliona dinara, izložila je Gajićeva.

Sredstva su, kako načelnica kaže, izdvojena i za izgradnju prve faze akva-parka, investiciono održavanje trotoara u Ulici Moše Pijade, usluge održavanja čistoće u gradu, medicinsku opremu za kratkoročni akcioni plan smanjiivanja zagađenja vazduha, održavanje javne rasvete, mere zaštite životinja, pošumljavanje, izradu javnih toaleta, izradu 20 letnjikovaca u gradu, medicinsku opremu za Dom zdravlja, rekonstrukciju dečijih igrališta, sanaciju vrtića u Zlotu, pomoć u kući deci sa posebnim potrebama sa teškim fizičkim I mentalnim invaliditetom, kao i za naknadu socijalne zaštite, odnosno usluge ličnog pratioca i drugo.

Na sednici su usvojene i odluke o raspisivanju konkursa za izbor direktora Muzeja rudarstva i metalurgije i Centra za kulturu.

Član opozicije, Ljubiša Marinković, smatra da je potreban program potrošnje budžeta kojim bi se jasno definisalo gde odlaze gradske pare.

Skupstina Marinkovic DSC09280

Opozicija kao degutantno rešenje navodi i odvajanje mizerno malih sredstava iz budžeta za poljoprivredu, svega 0,4 posto, odnosno 34 miliona dinara, sa sumnjom da se to radi kako bi oranice što pre postale rudnička okna.

Kao nesuvislo, takođe, navodi izdvajanje para za kupovinu 10 novih vozila za potrebe Gradske uprave u iznosu od 43 miliona dinara.

Svetlana Anđelković, odbornik Demokratske stranke u Skupštini Grada Bora, smatra da se malo novca izdvaja za zaštitu životne sredine s obzirom na to da, kako kaže, ne živimo u vazdušnoj banji, već u devastiranom gradu.

 

Dodaje da je nevladin sektor samo naveden bez obrazloženja u koju se svrhu daje novac, kao i da je projekat izgradnje akva-parka samo pranje para.

Markovic Narodna stranka Srbije

Na sednici su, od strane opozicije, izneti i drugi aktuelni problemi poput ruinirane Železničke stanice, i nekadašnjeg Mlečnog restorana koji se nalazi u samom centru grada i time, po njima, odaje užasan prizor, kao i problem deoponije koja već nedeljama gori.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Besplatni kardiološki i urološki pregledi u nedelju 6. oktobra u Domu zdravlja

Ist Media

[NAJAVA] Pozorišna predstava VELIKI TALAS donosi dvočasovnu buru uzbuđenja

Miloš Marković

SSP: Novi direktor Opšte bolnice u Boru ne ispunjava uslove po konkursu. Traže reakciju Ministarstva

Ist Media
X