PR textZiđin

Ziđin: Nakon testiranja metalurških agregata u toku kontrola rada

Zamena taping blokova na fles peci 2

Piše: Gorica Tončev Vasilić/Kolektiv; Foto: I.Mitrović

Dva meseca probnog rada rekonstruisanih pogona u Topionici i rafinaciji pokazala su borskim metalurzima koja oprema predstavlja usko grlo u proizvodnji katodnog bakra i dokazala da je redovno održavanje ključ za veću efikasnost.

Zbog toga je u poslednjoj dekadi novembra organizovan zastoj u okviru koga su još jednom pregledana sva kritična mesta u Topionici i korigovano ono što se tokom probnog rada, ali i testiranja opreme sa materijalom pokazalo kao slaba tačka.

Kako bismo povećali kapacitet sušenja koncentrata, dodali smo dva reda grejnih elemenata u novom parnom sušaču. On je imao kapacitet 100 tona koncentrata na sat, a instaliranjem dodatnih grejnih elemenata, ali i ugradnjom cevi za pneumakse u sledećoj fazi, povećaćemo ga na do 150 tona koncentrata po satu. Takođe, reparirali smo i ventilator koji ima zadatak da usmeri otpadne gasove iz sušača, rekao nam je zamenik rukovodioca Topionice Dragan Živulović.

Zamenik rukovodioca Topionice ističe da je rad fleš-peći u ovom periodu potvrdio da ovaj važan agregat nema nedostatke, pa su u okviru redovnog održavanja zamenjeni samo segmenti za ispust bakrenca i taping-blokovi.

Sve ovo radili smo kako bismo dodatno poboljšali ekološke efekte metalurgije bakra. Slika je, ruku na srce, neuporedivo bolja nego ranije i bez ovih intervencija, ali uvek ima mesta za poboljšanje zaključuje Živulović i podvlači da su sve poslove obavljali radnici Centra za elektromašinsko održavanje u TIR-u i dve podizvođačke firme.

Ekološki efekti koje je ogranku TIR, kompaniji Srbija Ziđin Koper i građanima Bora doneo projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje metalurških agregata vidljivi su i golim okom, a nije ih prekrio ni prvi sneg koji se ovih dana spustio na zelene površine u topioničkom krugu.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Za ugodniji boravak u Narodnoj biblioteci ugrađeni klima uređaji

Miloš Marković

Čestitke dve Ziđin kompanije rukovodstvu Bora povodom Dana grada i 80 godina od oslobođenja

Ist Media

Potpisan novi ugovor OFK Slatina i Srbija Ziđin Majning. Saradnja duga pet godina

Miloš Marković
X