Društvo

Borski srednjoškolci se edukuju o obnovljivim izvorima energije

tehnicka skola bor

 

Dvanaesta u nizu radionica osmišljenih da dodatno edukuju učenike o relevantnoj temi zelenih obnovljivih izvora energije, održana je krajem aprila, a učestvovali su učenici iz Tehničke škole i  Gimnazije Bora Stanković iz Bora.

Učenici i profesori iz 15 odabranih srednjih škola učestvuju u nizu različitih aktivnosti, a pored srednje škole iz Bora, projekat se sprovodi i u drugim gradovima širom Srbije: Novi Sad, Beograd, Sremska Mitrovica, Vršac, Niš, Loznica, Ruski Krstur, Bač, Vrbas i Zrenjanin. U projekat je uključeno preko 250 učesnika iz cele zemlje.

Projekat se bavi temom “zelenih” obnovljivih izvora energije a sprovode ga članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine (Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu) uz finansijsku podršku Ambasade SAD-a u Beogradu, u okviru Alumni projekta Fulbrajt Alumniste profesora Nemanje Stanisavljevića.

Ovo je šesta godina za redom realizacije ovog tipa Fulbrajt Alumni projekta, gde se uz saradnju sa Departmanom za inženjerstvo zaštite životne sredine sprovode projekti u srednjim školama širom Srbije. Reciklaža ambalaže (SKAR projekat) bila je tema prve godine, dok su druge godine srednjoškolci saznali više o otpadu kao energentu (OKEj projekat).

Ovogodišnja tema je osmišljena da informiše i edukuje srednjoškolsku populaciju sa posebnim osvrtom na aktuelnu problematiku “zelenih” obnovljivih izvora energije, koje trenutno od najveće važnosti imајući u vidu svеtskе izаzоvе snаbdеvаnjа еnеrgiјоm.

Prојеkаt ćе sе fоkusirаti nа еdukаciјu učеnikа srеdnjih škоlа о pojmu “zеlеne еnеrgiјe“, оbnоvlјivim izvоrima еnеrgiје (ОIЕ), еnеrgеtskom pоtеnciјаlu оbnоvlјivih izvоrа еnеrgiје, dоstupnim tеhnоlоgiјama, tome kаkо učiniti “zеlеnu“ еnеrgiјu primеnlјivоm sа nајmаnjim mоgućim uticајеm nа živоtnu srеdinu, vаzduh, vоdu, zеmlјištе, biоdivеrzitеt i zdrаvlје lјudi, kao i o lоkаlnim i rеgiоnаlnim аkciјama zа implеmеntаciјu i kоrišćеnjе “zеlеnе еnеrgiјe”.

Predstavnici škole, koje će činiti nastavnik i jedan učenik, biće pozvani na završni događaj na Univerzitetu u Novom Sadu.

Projektni tim će organizovati konferenciju na kojoj će predstavnici škola kroz usmenu prezentaciju predstaviti svoju školu i rezultate svog zadatka. Takođe, svaka škola će dobiti sertifikat o uspešnom učešću u projektu, dok će najbolji tim biti proglašen i nagrađen novčanom nagradom.

S оbzirоm dа је еnеrgеtski sеktоr nајvаžniјi dео privrеdе, јаčаnjе оbnоvlјivih izvоrа еnеrgiје mоžе imаti znаčајаn uticај nа еkоnоmski, аli i оdrživi rаzvој zеmlје. Imајući u vidu ove činjenice оbrаzоvаnjе mlаdih gеnеrаciја i njihоvо аktivnо uklјučivаnjе u akcije sa tematikom оbnоvlјivih izvоrа еnеrgiје čini sе svе vаžniјim u pogledu rаzvојa “zеlеnih” еnеrgеtskih оbrаzаcа društvа.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X