Ekonomija

Završena rekosntrukcija topionice. Zidjin najavljuje 200.000 tona bakra godišnje

Djedovic, direktor Zijin i Milikic DSC08811

 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i generalni direktor kompanije Srbija Ziđin Koper (Zijin Copper) Đen Siming (Jian Ximing), svečano su danas potpalili „fleš-peć“ u topionici bakra u Boru, čime je okončan projekat proširenja proizvodnog kapaciteta i tehničke rekonstrukcije.

Paljenje baklje u rekonstruisanoj topionici DSC08723

Ovo je veliki dan za Bor, za Ziđin, za sve radnike u ovoj kompaniji i za sve koji su verovali u ovaj projekat i imali viziju da se zauvek promeni rudarstvo u Boru time što je Republika Srbija ušla u strateško partnerstvo sa kompanijom Ziđin, rekla je Đedović.

Djedovic Bor Zijin DSC08646

Ona je podsetila da je ta kineska kompanija među najvećim izvoznicima u Srbiji, i da je to uticalo na poboljšanje uslova života u Boru i Majdanpeku.

Navela je da je Ziđin do sada investirao 2,2 milijarde dolara, da će u novoj topionici proizvodnja biti dva i po puta veća i čime će se po preradi bakra ova kompanija sa šestog mesta podići na četvrto mesto u Evropi.

Djedovic kontrolna soba DSC08757
Saška Tasić objašnjava proizvodnju ministarki Đedović

U odnosu na 2021. godinu sektor rudarstva u Srbiji beleži visoku stopu rasta u 2022. od 22,6 procenta a tome je najveći doprinos dala eksploatacija rude metala, rekla je ona.

Rekonstrukcija topionice, u koju je uloženo 320 miliona američkih dolara, od čega 100 miliona u zaštiti životne sredine, počela je u aprilu prošle godine kada je i zaustavljen proces dobijanja bakra.

Djedovic

Istaknuto je da će nova topionica umesto nafte, uglja i drugih zagađujućih visokozagađujućih goriva koristiti prirodni gas, a koncentracija emisije čestica dostići će nivo od 5 mg po metru kubnom, što je ekološki standard Evropske unije.

Đen Siming je podsetio da je rad na projektu rekonstrukcije trajao dve i po godine, a kada pogon bude pušten u rad, godišnja proizvodnja katodnog bakra visoke čistoće biće između 180.000 i 200.000 tona, kao i tri tone zlata.

Den Siming (Jian Ximing), generalni direktor kompanije Srbija Zidin Koper DSC08581

Godišnja vrednost proizvodnje će premašiti dve milijarede dolara“, rekao je Đen Siming

Zamenica rukovodioca Topionice Saška Tasić, istakla je da će proizvodnja u novoj topionici biti bazirana na najsavremenijim poznatim metodama rada u metalurgiji a u prvi plan je stavljena bezbednost radnika i zaštita životne sredine.

„Rad novih metalurških postrojenja neće imati negativan uticaj na radnu sredinu zaposlenih ali ni na žitelje Bora i okoline jer će nebo iznad grada biti čisto a zatvoreni ciklus prerade otpadnih voda upotpunosti će eliminisati ispuštanje takve vode u životnu sredinu“, rekla je Saška Tasić.

Puna proizvodnja u topionici počeće za četiri nedelje.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U narednih sedam godina kineske kompanije koje posluju u Boru najavile ulaganja do pet milijardi dolara

Ist Media

BIG ŠOPING CENTAR sprema izgradnju objekta u Boru. Podnet zahtev za izdavanje građevinske dozvole

Ist Media

Prodavnica niskih cena, ali dugih redova. Evo i zbog čega

Marija Dimitrijević
X