Turizam

Potencijali za seoski turizam u Boru ogromni, zainteresovanost mala

seoski turizam zlot

 

I pored velikog potencijala, broj seoskih domaćinstava koja su se odlučila za bavljenje turizmom na području grada Bora, jedva je petnaestak. Zato je, u cilju podsticaja razvoja ovog vida turizma, za meštane sela Zlot organizovano predavanje i edukacija.

 Edukacija pruža mogućnost da dobiju sve informacije za uslove, pravni osnov, neophodnu dokumentaciju i izvore finansiranja. Turistička organizacija daje administrativnu podršku vezanu za administrativne poslove, rekla je Bobana Gramić, direktor Turističke organizacije.

Da potencijala za bavljenje seoskim turizmom ima u okolini Zlota, prepoznala je Zorica Marić koja je sa svojom porodicom kupila imanje na Marićevom bregu.

Ova edukacija će nam pomoći da saznamo sve što je potrebno oko administrativnih poslova. Mi smo imanje kupili prvenstveno da bi se bavili pčelarstvom, ali zbog pogleda sa imanja odakle se vidi ceo Zlot, Rtanj, i pogled na kanjon, bila bi šteta ne baviti se turizmom. Suprug i ja imamo četiri ćerke i svi ćemo biti uključeni u organizaciju aktivnosti za potencijalne turiste.

Porodica Mustecić iz Zlota je za predstojeću sezonu već uredila dve stare pojate i montažni bungalov sa kapacitetom od 11 ležajeva.

Naša vizija je da se bavimo seoskim turizmom. Objekti su uređeni i imanje je otvoreno za svakog dobronamernog prolaznika i ljubitelja prirode. Pokrenuli smo i projekat zip lajn na našem imanju, dužine 220 metara. Podneli smo Zavodu za zaštitu prirode dokumentaciju i zahtev za dozvolu, i očekujemo da dobijemo pozitivan odgovor, kaže Zoran Mustecić.

Na teritoriji grada postoji 15 registrovanih domaćinstava koja se bave seoskim turizmom, od kojih je 10 na Borskom jezeru i Brestovačkoj banji, a pet u selima, najviše u Gornjanu.

Organizatori edukacije bili su  Turistička organizacija grada Bora i lokalna samouprava.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Plašintijada u Zlotu

Marija Dimitrijević

U ponedeljak 7. Dani Gamzigradske Banje

Ist Media

Četvrta NEGOTINSKA BUĆKA“ – Kusjak 2024. od 27. do 28. jula

Ist Media
X