Korona

NOVOSTI: Krizni štab će tražiti da se zatvore ugostiteljski objekti

Ako broj novozaraženih nastavi da raste, medicinski deo Kriznog štaba tražiće sledeće sedmice da se epidemiološke mere zategnu, saznaju „Novosti“, a konkretan predlog biće da se privremeno potpuno zatvore ugostiteljski objekti, uključujući i one u hotelima.

Iako, i sa porastom broja obolelih, imamo gotovo četiri puta manje pozitivnih na virus korona nego u najtežim danima ovog talasa, po proceni medicinskog dela Kriznog štaba epidemiološka situacija nije dobra, i „ide“ ka pogoršanju. To je ocena na osnovu dva kriterijuma – porasta broja zaraženih, i onog još važnijeg – velikog broja hospitalizovanih.

U internoj komunikaciji članovi Kriznog štaba, prema saznanjima „Novosti“, ovih dana najviše analiziraju puteve širenja zaraze, a zaključak je da su „žarišta“ puni hoteli u zimskim centrima i ugostiteljski objekti generalno, koji uglavnom poštuju radno vreme, ali ne i protivepidemijske mere, naročito ne onu koja se odnosi na dozvoljeni broj osoba prema kvadraturi.

Izričito smo rekli da ne dozvoljavamo da se u pretećoj epidemiološkoj situaciji bilo šta od mera popušta, kaže za „Novosti“ profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba.

I dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba smatra da smo još daleko od praga koji bi sprečio širenje virusa kroz zajednicu, i da zasada nema uslova da se ublaže mere.

Građani ne treba da se opuštaju, jer i u drugim gradovima može doći do scenarija kao u Vranju, kaže Janković.

Iako je plan bio da se nastavi sa isključivanjem bolnica iz kovid-sistema, sa gotovo 4.000 hospitalizovanih zbog kovida, za to je malo mogućnosti. Na sastanku direktora bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, prema saznanjima „Novosti“, danas će se razgovarati o planu koja od bolnica koje su izašle iz kovid-režima da bude u najvećoj pripravnosti da se u njega vrati.

Očekivalo se da će postelje popunjene obolelima od kovida brže da se oslobađaju. Mi smo, recimo, 11. januara imali 2.099 novih slučajeva zaraze, i 5.602 hospitalizovanih, a 9. februara – 2.088 zaraženih i 3.810 hospitalizovanih. To je rezultat „tinjajuće“ epidemije, koja sada preti da se ponovi razbukti, što zbog opuštanja na zimovanju ili posle vakcinacije, što zbog novog, „britanskog“ soja virusa u cirkulaciji.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U Boru nagli porast broja novozaraženih. Omikron virus je zarazniji i lakše se prenosi

Saša Trifunović

Na teritoriji grada 58 zaraženih korona virusom, jedna osoba preminula

Ist Media

Broj aktivnih slučajeva korona virusa u Boru danas je 49

Ist Media
X