Politika

Do demokratije šminkanjem izbornih uslova ili promenom izbornog sistema?

O tome da li je promena izbornog sistema preduslov za demokratske izbore i da li je sada pravi momenat da se radi na tome na Napokon Korisnoj Debati „Kako do demokratije – šminkanjem izbornih uslova ili promenom izbornog sistema?“ govorili su docent FPN-a Dušan Vučićević, Marinika Tepić (SSP) i Boško Obradović (Dveri). Iako je poziv za učestvovanje u debati upućen i predsedniku Skupštine Ivici Dačiću i predsednici Odobra Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanji Fajon, njihove odgovore organizator debate, Nacionalna koalicija za decentralizaciju nije dobila.

Sagovornici se nisu saglasili oko toga da li je sada pravi momenat da se menja izborni sistem budući da su naredni izbori najavljeni relativno uskoro – za 2022. godinu. Dok Tepić smatra da je nužno prevashodno ostvariti makar minimum uslova za održavanje fer izbornog procesa, a izbornim sistemom se baviti nakon narednih izbora, Obradović navodi da je promena izbornog sistema izuzetno važna tema jer građani u ovakvom izbornom sistemu ne vide smisao učešća u politici.

Šminkanjem izbornih uslova bismo se vratili na period pre 2012, smatra docent FPN-a dr Dušan Vučićević.

Nismo ni tad bili demokratija baš punog kapaciteta nego jako niskog kvaliteta, mnogo toga je nedostajalo, a nedostajalo je uglavnom jer su institucije funkcionisale loše i zato što je izvršna vlast dominirala nad svim ostalim segmentima u društvu tako da bez promene izbornog sistema, mi to nećemo rešiti, smatra dr Vučićević.

Iako promenu izbornog sistema smatra značajnom temom, Marinika Tepić ocenjuje da predizborni period nije pravo vreme za izmene izbornih zakona, ali jeste za otvaranje teme u javnosti.

Foto: Beta

U zadavljenim medijima, u javnom prostoru u kome nemate čak ni dovoljnu svest o vrednosti glasa vašeg, a kamo li kako da se menja izborni sistem, bojim se da ovaj period otvaranja ove teme može da stvori dodatnu konfuziju s jedne strane, a s druge strane da hiperprodukcija propagande koju imamo zatrpa sve one bitne stvari. Tema je par ekselans nužna i neophodna, za mene je možda samo pitanje momentuma – da li je ovo taj momenat ili možda nakon izbora na kojima se steknu uslovi za adekvatan parlamentarni, reprezentativni format, onda krene u proces izmene izbornog sistema, izbornog zakonodavstva’’, zapitala se potpredsednica SSP.

Dveri u prvoj tački svog proglasa zagovaraju promenu izbornog sistema. Razlog za to je, prema rečima lidera Dveri, Boška Obradovića, činjenica da se u ovakvom izbornom sistemu građani sve manje pitaju i odlučuju o sopstvenim životima u Srbiji.

Foto: Beta

Za nas je već dovoljan pomak da se napravi izmena u postojećem proporcionalnom izbornom sistemu tako što bi se ukinule zatvorene izborne liste, odnosno omogućile otvorene izborne liste – to bi značilo da više partije ne mogu određivati redosled ulazaka u parlament na izbornim listama od jedan do 250 već će građani glasati u svojim izbornim jedinicama za izbornu listu, ali i za kandidate na njoj po imenu i prezimenu i u Skupštinu će ući oni kandidati koji ostvare bolji rezultat u svojim izbornim jedinicama. Druga stvar koja prati ovu reformu jeste veći broj izbornih jedinica u Srbiji kako biste onda mogli na svom lokalnom ili regionalnom nivou da imate svog narodnog poslanika čime bismo ispoštovali geografsku reprezentativnost, svi krajevi Srbije bi dobili svog narodnog zastupnika, predložio je Obradović.

Docent Fakulteta političkih nauka dr Dušan Vučićević podseća da od opozicije često dolaze zahtevi da se predsednik isključi iz izbornog procesa. Smatra da bi reforma izbornog sistema pomogla u tome.

Sa promenom, predsednik – danas Vučić, nekad Boris Tadić, ne bi baš tako lako mogao da vuče izborne liste, ne samo na parlamentarnim nego i na lokalnim izborima, a kod nas se sad ispostavlja da na svim nivoim građani glasaju za Vučića, a na lokalnim i u Narodnoj skupštini dobijaju neke druge ljude za koje nikada nisu glasali, naveo je Vučićević.

Kompletnu napokon Korisnu Debatu ,,Kako do demokratije – šminkanjem izbornih uslova ili promenom izbornog sistema?’’ možete pogledati na Youtube kanalu Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

GG „Glasno za omladinu“ traži Lokalni akcioni plan za mlade, formiranje Komisije za praćenje kvaliteta vazduha i uređenje dečijih parkića

Marija Dimitrijević

Narodni pokret Srbije: U 2023. godini u Boru povećan sadržaj arsena i kadmijuma u vazduhu

Ist Media

Gradsko veće predložilo otkup zemljišta ski-staza na Crnom Vrhu. Čeka se strateški partner za hotel Jelen

Ist Media
X