Društvo

ISTRAŽIVALI SMO: Zašto ni posle dve godine nije počela sa radom Mobilna ambulanta za pse lutalice?

mobilna veterinarska ambulanta

BOR – Mobilna ambulanta za sterilizaciju, kastraciju, registrovanje i čipovanje napuštenih pasa i mačaka, koju je u martu 2019. Gradu Boru donirala nemačka organizacija „Europaischer  Tier und Naturschutz“ (ETN), ni nakon skoro dve godine nije počela sa radom, a specijalizovano vozilo u tom periodu nije prešlo ni kilometar.

Kako nas je obavestilo Udruženje za zaštitu životinja „Borske šape“, Grad Bor nije ispunio svoju obavezu iz ugovora koji je potpisao 12. marta 2019. i nije obezbedio neophodne dozvole za rad.

Prema našim saznanjima, JKP „3. oktobar“ i Grad Bor obratili su se za dozvolu veterinarskoj inspekciji, ali se, kako saznajemo, nije mrdnulo sa mrtve tačke. Donator sada ima prava da tuži grad za sve troškove, ali i da gradu vozilo bude oduzeto, kaže Marija Samardžić iz udruženja „Borske šape“.

Ona ističe da je sada mnogo više pasa lutalica na ulici, što dodatno otežava situaciju.

Zbog ove situacije Borske šape su izgubile pravo na sve besplatne sterilizacije, jer smo donatore obavestili da ćemo to ubuduće raditi pomoću Mobilne ambulante, ističe ona.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, međutim, kaže za IST Media da je pre dva meseca završena procedura carinjenja i registracije, a da je Grad Bor znatno ranije u Upravi za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede pokrenuo inicijativu za dobijanje svih dozvola za rad mobilne ambulante.

U odgovoru dobijenom iz Uprave za veterinu obrazloženo je da, s’obzirom da u Republici Srbiji u praksi nikada nije postojala mobilna ambulanta, da je zakon ne prepoznaje ni u jednom svom članu, te da ne postoji zakonska regulativa koja definiše rad ovakve ambulante, kaže Milikić.

Prema njegovim rečima, predstavnici Grada i Zoohigijenske službe JKP „3.oktobar“ Bor u stalnom su kontaktu sa nadležnim republičkim organima, i na nekoliko održanih sastanaka u Upravi za veterinu, kao i u Ministarstvu poljoprivrede, razmatrani su predlozi i moguća rešenja za stavljanje u funkciju mobilne ambulante.

Gradonačelnik Bora

Na osnovu razgovora sa pomenutih sastanaka, postignut je dogovor da se mobilna ambulanta podvede kao „sredstvo za rad“, a zaključak je bio da se, za potrebe izdavanja dozvole za rad, mora izmeniti zakonska regulativa kojom bi bilo definisano njeno funkcionisanje. Nakon toga, Grad je u više navrata, usmenim putem urgirao za ubrzanje procedure i još uvek čeka odgovor. Zaista ne smatramo da je iko zatajio, jer se aktivno radi na rešavanju ovog izazova i za nas i za nadležno ministarstvo, kao i da prilagođavanje zakonskih i podzakonskih akata zahteva proceduru koja se mora ispoštovati, napominje gradonačelnik.

On naglašava da je Grad Bor u međuvremenu, radi smanjenja broja napuštenih pasa, početkom godine izradio projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju novog prihvatilišta kapaciteta 200 napuštenih životinja. Za ove namene, iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 1,2 miliona dinara, dok će, prema projektu, za izgradnju prihvatilišta, biti opredeljeno 22 miliona dinara.

U Borskim šapama potvrđuju da se nigde u zakonu ne pominje mobilna ambulanta, ali i naglašava da je jedino bilo potrebno da se dopuni

psi lutalice
Psi lutalice čekaju rešenje

lista opreme i sredstava za rad veterinarske ambulante koja ide kao prilog uz Pravilnik o uslovima za rad veterinarske ambulante.

Ona smatra da je problem nastao zbog toga što JKP „3.oktobar“ još uvek nije registrovao veterinarsku ambulantu, već samo prihvatiliste. Kaže da je to obećano, ali ne i ispunjeno.

IST Medija je pre nekoliko dana poslala pitanja press službi Ministarstva poljoprivrede kako bi bliže saznali gde je nastao problem i kako može biti rešen na efikasan način, ali do danas odgovor nismo dobili.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X