Turizam

Leto na Peloponezu – Šta ne smete propustiti

Kardemili

Peloponez važi za jednu od kolevki moderne civilizacije. Ne samo da zbog toga ovo poluostrvo obiluje spomenicima iz prastarog doba već ga to čini i savršenom destinacijom za odmor. Pored toga, klima na Peloponezu je sjajna, umerena i prijatna, a plaže koje se nalaze duž čitave njegove obale mogu da pariraju i najlepšim plažama na svetu.

Maslinjaci, planine i vinogradi takođe su jedan od zaštitnih znakova ovog Grčkog poluostrva. Kada se sve to uzme u obzir, slobodno možemo reći da Peloponez pruža jedan kompletan ugođaj gde svaki dan možete doživeti nešto novo. Od pregršt stvari koje možete videti i raditi na Peloponezu, neke se ipak izdvajaju svojom lepotom i jedinstvenošću tako da ih definitivno ne smete propustiti ako ste se opredelili da letujete na ovom poluostrvu.

Drevni Korint

Iako su od njega ostali samo obrisi i siluete nekadašnjeg velelepnog grada, Korint je i dalje jedan od najživopisnijih antičkih gradova. Njegov geografski položaj bio je blagoslov koliko i prokletstvo pa je njegova teritorija bila poprište mnogih ratova koji su tu ostavili svoj trag. Apolonov hram i Akrokorint predstavljaju dva najlepša zdanja u Korintu dok se u obližnjem Arheološkom muzeju nalaze predmeti, statue, i alati koji su otkriveni u iskopinama drevnog grada.

Korint

Olimpija

Gotovo tri hiljade godina je prošlo od kada su se u podnožju planine Kronos održale prve Olimpijske igre, u čast boga Zevsa. Ostaci zdanja podignutih u čast Zevsa i Here i dan-danas stoje na istom mestu i dočekuju sve one posetioce koji žele izbliza da se dive ovim velelepnim dostignućima arhitekture. Ispred Herinog hrama se i u vreme današnjih Olimpijskih igara ceremonijalno pali baklja dok najznačajniji deo čitavog kompleksa predstavlja trkačka staza dugačka 200 metara do koje se dolazi prolaskom kroz tunel. U Arheološkom muzeju Olimpije nalaze se mnogi artefakti koji su pronađeni nakon otkrivanja lokaliteta.

Kardamili

Kardamili je prelepi gradić na jugu poluostrva a o tome koliko je čaroban svedoči i činjenica da ga Homer pominje u svojoj Ilijadi. Čitav milenijum ostavio je u Kardamiliju jedinstven trag, počev od drevnih ruševina pa sve do fresaka u crkvama koje datiraju još iz doba Vizantije. U samom gradu, naći ćete širok spektar taverni i restorana dok se u njegovoj neposrednoj blizini nalazi i nekoliko fantastičnih plaža od kojih nikako ne smete propustiti plažu Kalogria, za koju mnogi tvrde da je jedna od najlepših na Peloponezu.

Kardamili

Mikena

Drevna Mikena predstavlja jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta u čitavoj zemlji. Nalazi se između Argosa i Nafpliona, u regiji po imenu Argolis. U antičko doba, Mikena je bila centar zbivanja za tamošnje stanovnike i iznedrila je čitavu jednu civilizaciju koja je bila na svom vrhuncu između 1600 i 100. godine p.n.e. U njoj je živeo i legendarni kralj Agamemnon koji je predvodio Grke u Trojanskom ratu. U današnje vreme, ostalo je mnogo vidljivih tragova ovog grada, uključujući ogromne zidine koje su ga okruživale ali i Lavlja kapija, koja je njen najpoznatiji spomenik. Tu se takođe nalazi i Arheološki muzej gde možete saznati mnogo toga o životu ondašnjih stanovnika i samoj istoriji ovog magičnog mesta.

Mikena

Elafonisos

Elafonisos je malo ostrvo koje se nalazi na samom jugu Peloponeza. Nadaleko poznato po svojoj tirkiznoj vodi i peščanoj obali, ovo ostrvce je idealno za jednodnevni izlet sa Peloponeza. Iako na samom ostrvu postoji mnoštvo hotela i vila, najveći broj turista ipak dolazi na Elafonisos u okviru jednodnevnog izleta. Najpoznatija plaža na ostrvu je Simos, koja takođe važi i za jednu od najlepših u čitavoj zemlji. Iz gradića Pounta na Peloponezu potrebno je oko 30 minuta trajektom da bi se stiglo do Elafonisosa a u zavisnosti od sezone, trajekti saobraćaju na svakih sat vremena ili pak ređe.

Elafonisos

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Plašintijada u Zlotu

Marija Dimitrijević

U ponedeljak 7. Dani Gamzigradske Banje

Ist Media

Četvrta NEGOTINSKA BUĆKA“ – Kusjak 2024. od 27. do 28. jula

Ist Media
X