Društvo

Evo zbog čega Bor neće skoro dobiti statusa grada

BOR, (IST Media, Saša Trifunović) – Pred poslanicima Skupštine Republike Srbije uskoro će se naći predlog inicijative za dobijanje statusa grada sadašnjih opština Kikinda, Pirot i Vršac, i mada je iz Bora ka Beogradu lokalna samouprava poslala zahtev za dobijanje tog statusa, on se neće naći na dnevnom redu skupštinskog zasedanja jer očigledno nije imao odgovarajuću „težinu“.

 

Bor V mesna zajednica

 

Kako je IST Media rečeno u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Bor u ovom trenutku „nije obuhvaćen“ procedurom dobijanja statusa grada, a razlog tome, kažu u Ministarstvu koje vodi Kori Udovički, pre svega leži u činjenici da inicijativa za dobijanje statusa grada nije došla od republičkog poslanika iz Bora (Milinka Živkovića SNS), kao što su to zajednički uradili poslanici iz Kikinde, Pirota i Vršca. Iz tog razloga, ova tema neće biti ni razmatrana pred najvećim državnim domom.

 

Boru nije pomogla ni činjenica da je najjači industrijski centar u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, da je sedište jedinog fakulteta Beogradskog univerziteta izvan glavnog grada, da državi godišnje daje gotovo tonu zlata i velike količine novca na ime poreza i doprinosa (zbog plata u RTB-u Bor).

 

Sudbina statusa Bora biće razmatrana kada na red dođu i druge opštine, i to kroz izmene Zakona o teritorijalnoj organizaciji, odnosno kada na red bude tema buduće decentralizacije. A kada će se to dogoditi, niko ne može da pretpostavi.

 

Prednosti koje se dobijaju višim statusom su mnogobrojne, ali Bor na njih za sada ne može da računa.

 

Dobijanjem statusa grada menja se iz osnova imidž nekadašnje opštine. U ekonomskom smislu se dobija veća težina i gradu se u svim domaćim i stranim institucijama pridaje veći značaj. Nadležnosti koje proizilaze iz statusa grada su mnogo veće i može se konkurisati za projekte koji donose mnogo više novca kako kod domaćih, tako i kod inostranih fondova.

 

„Kao ekonomski centar, grad se nameće prema celokupnom regionu i na taj način postajete interesantniji za strane investicije. Takođe, tu je i niz drugih detalja, od posebnih zakona (komunalna policija) koji uvode mogućnost da grad unapređuje svoju sredinu“, kaže predsednik opštine Kikinda, Pavle Markov.

 

Vest da će se u Skupštini Srbije na dvenom redu naći dobijanje statusa grada, mnogo je obradovala i Piroćance, koji su, predvođeni građanskim inicijativama, još pre sedam godina prikupili 7.000 potpisa za zahtevom za dobijanje tog statusa.

 

Predsednik opštine Pirot, Vladan Vasić, podseća da će u procesu decentralizacije gradovi dobijati neke nadležnosti, ali ne i opštine.

 

„Dobijanje statusa grada je kruna našeg rada jer je prepoznato da opština Pirot ima kapacitete koje ima jedan grad“, rekao je on.

 

 

Inicijativu za dobijanje statusa grada Bora pokrenuo je nekadašnji lider URS-a Mlađan Dinkić još 2013. godine, sakupljen je impozantan broj potpisa građana, ali neki su u tome videli farsu kako bi se samo prikupili podaci građana za “sigurne glasove”.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X