DruštvoНекатегоризовано

Boranka Susie Ambrose donirala školu za decu ometenu u razvoju

BOR, (IST Media)  Škola za osnovno i srednje obrazovanje osoba sa smetnjama u razvoju „Vidovdan“ u Boru, od danas je bogatija za Senzornu sobu, koju je donirala Susie Ambrose, psihoterapeut i vlasnik agencije „Seventy Thirty“, Boranka koja više od dve decenije živi i razvija uspešnu karijeru u Londonu.

 susie amborseSusie Ambrose, verna svom gradu

 

Ovo je jedina učionica takve vrste u istočnoj Srbiji koja će omogućiti mališanima sa smetnjama u razvoju da stimulišu čula i u Boru će je, uz asistenciju defektologa, koristiti oko 90 mališana

 

Direktorica škole, defektolog Sonja Savić, pored zahvalnosti donatoru, zahvalila se i svima koji su doprineli da ova učionica bude uređena, a to su, njena koleginica Nataša Rakić, kolege koje su okrečile prostoriju, JKP Toplani „Bor“, privatnom preduzeću koje je pomoglo da se uradi ventilacija, borskom Vodovodu i firmi Ejdž, koja je montirala svu opremu.

 

Nataša Rakić je objasnila da će se u Senzornoj sobi sprovoditi terapija „senzorne integracije“ za decu koja imaju disfunkciju senzornog unosa, odnosno, kada mozak i nervni sistem nisu u mogućnosti da adekvatno integrišu draži i informacije koje primaju. Sve to dovodi do smetnji u percepciji, razvoju, ponašanju, učenju i komunikaciji, odnosno, u svemu što je potrebno za razvoj deteta.

 

„Terapija se u ovoj sobi sprovodi individualno, potpuno je bezbedna, deci stvara sigurnost i opušta ih, a kroz igru im pruža relaksaciju. Sve aktivnosti su tako osmišljene, da decu podstiču na samoorganizaciju“, pojasnila je Nataša Rakić.

 

Susie Ambrose, priznati filantrop, kaže da je njen moto „pomoći drugom, da bi neko pomogo sebi“.

 

„Nekada davno su pomogli meni, dali su mi savet, smernicu i kontak, nakon čega sam pomogla sebi, otvorila vrata i krenula jednim putem. Iz tog razloga, nijednog momenta se nisam dvoumila spremajući ovu donaciju, za grad u kome sam odrasla“, kaže Susie. (video)

 

susie amborse 2

Susie Ambrose i njena ćerka Natalija, sa prijateljicama koje su inicirale donaciju

 

Dar Boranima, vredan 14.000 evra, otvorili su kćerka Susie Ambrose – Natalija i mladi Boranin, učenik ove škole Miša, čija su imena, u znak zahvalnosti, ispisna na vratima ove učionice.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X