EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Novim zakonom o rudarstvu brže do dozvola za eksploataciju i geološka istraživanja (VIDEO)

BORSKO JEZERO, (IST Media, foto: Sladjana van der Toorn) Pomoćnik ministra rudarstva i energetike u Vladi Srbije Siniša Tanacković, izjavio je danas u Boru da će  novi zakon o rudarstvu, koji je u pripremi, biti atraktivniji za strane investitore u oblasti geoloških istraživanja i eksploatacije rude.

 

“Novim zakonom će biti ubrzana izdavanja odobrenja, kako bi se što brže i jednostavnije moglo početi geološko istraživanje. Samim tim, novi zakon će u odnosu na stari biti u velikoj prednosti, jer smo stavili glavni akcenat na što veća ulaganja stranog kapitala”, rekao je Tanacković na trodnevnom simpozijumu “Rudarstvo 2015.” koji se održava na Borskom jezeru.

 

rudarstvo simpozijumIMG_2475

Siniša Tanacković i Mirjana Filipović na otvaranju Simpozijuma

 

rudarstvo simpozijumIMG_2470

 

Tanacković, koji je u tom ministarstvu zadužen za sektor geologije, napomenuo je da trenutno u Srbiji ima 105 istražnih polja, na kojima je dvadesetak stranih kompanija. „Njih zanimaju naše mineralne sirovine, a nama je sa druge strane u interesu da se otvore rudnici“, rekao je Tanacković.

 

Na konstataciju novinara da deo javnosti u Srbiji smatra kako bi umesto stranih kompanija geološka istraivanja trebalo da obavljaju domaće firme, Tanacković je podsetio da su u geološka istraživanja prošle i pretprošle godine strani kapital kretao od 40 do 50 miliona dolara na godišnjem nivou, a da u Srbiji ne postoji Fond ili geološka firma koja bi bila spremna da investira toliko novca u nešto što se može ispostaviti kao neisplativo za eksploataciju.

 

Osvrćući se na strani kapital u domenu eksploatacije, on je podsetio da su dva privatna rudnika u Srbiji, rudnici olova i cinka, “daleko najbolji što se tiče rudarstva”.

 

“To su rudnici koji svojevremeno nisu radili, ali su se uzdigli pomoću stranog kapitala. Ti svi rudnici, koji su u vlasništvu stranaca, nadoknadu za mineralnu sirovinu plaćaju redovno, za razliku od domaćih rudnika sa kojima u tom pogledu imamo problema”, podvukao je pomoćnik ministra.

 

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović, naznačila je da svaki dalji razvoj rudarskog sektora mora biti praćen i usklađiva sa evropskim trendovima.

 

rudarstvo simpozijumIMG_2452

 

„Ono što mi moramo da radimo je da razvoj svih basena, kopva i istraživanja prate zakonsku regulativu i direktive Evropske unije. Mi, kao neko ko je u procesu stabilizacije i priključenju EU, otvaranjem raznoraznih poglavlja koja se tiču pristupanja, imamo obavezu da ispoštujemo sve direktive koje Evropska unija nameće“, naznačila je Mirjana Filipović.

 

Seminar na Borskom jezeru organizuje Privredna komora Srbije, u saradnji sa privredom i naukom.

 

rudarstvo simpozijumIMG_2461 rudarstvo simpozijumIMG_2468

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U narednih sedam godina kineske kompanije koje posluju u Boru najavile ulaganja do pet milijardi dolara

Ist Media

BIG ŠOPING CENTAR sprema izgradnju objekta u Boru. Podnet zahtev za izdavanje građevinske dozvole

Ist Media

Prodavnica niskih cena, ali dugih redova. Evo i zbog čega

Marija Dimitrijević
X