Društvo

Razdvajanje borskog Doma zdravlja i bolnice donelo samo nevolje – Otišli kadrovi ostale gužve

BOR, (Katarina Stojanovski, IST Media) Ono što se očekivalo, to se i dogodilo. Razdvajanje „dva oka u glavi“ – bolnice i Doma zdravlja u Boru, proizvelo je gomilu finansijskih i kadrovskih problema u kojima, bar za sada, deblji ceh plaća Dom zdravlja.

Zbog manjka lekara, u čekaonicama često nema praznih mesta, pacijenti su nezadovoljni, a medicinsko osoblje šeta u iscepanim mantilima. Kako bi se razmrsio finansijski čvor dve ustanove, moraće da se uključi i tužilaštvo.

Novoosnovani nosilac primarne zdravstvene zaštite u Boru ne spada među dvadesetak srpskih Domova zdravlja koji se nalaze u blokadi, ali se problemi ipak nižu jedan za drugim a rešenja se ne naziru.

 

 

Deobni bilans između dve ustanove još nije završen, ali dugovanja Doma zdravlja prema veledrogerijama, neisplaćenim stomatolozima i neugovorenim radnicima, zatim za sanitetski materijal i za komunalne troškove, preliminarno iznose oko 60 miliona, kaže upravo postavljeni direktor, dr Miroslav Karabašević.

Bežanija kadrova iz Doma zdravlja u bolnicu Bor, krenula je stihijski, onom dinamikom kojom se bližo kraj prethodne godine, kada je i formalno izvršeno razdvajanje dve ustanove. Tako su, gotovo preko noći, Dom zdarvlja napustili mnogi lekari, medicinski tehničari, ali i nemedicinsko osoblje. (Sa kakvim se problemima susreću lekari Doma zdravlja, možete pročitati na sajtu Blica)

Domu zdravlja ostali su kadrovi koji su bili potrebni, ali čija zarada nije bila na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), zbog čega se novac morao izdvojiti iz sopstvenog poslovanja. Do tih para dolazilo se teško, pa su dugovanja prema tim radnicima rasli iz meseca u mesec.

Uredbom Vlade Srbije o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, borski Dom zdarvlja je desetkovan. Kada se podvuče crta u odnosu na sistematizaciju radnih mesta, fale pet lekara,  dva stomatologa, 13 medicinskih sestara i 10 nemedicinskih radnika. Koliko je situacija teška, pokazuje podatak da je za oko 20.000 žena u borskoj opštini za pregled zaduženo svega dvoje ginekologa.

 

Dom zdravlja cekaonica 3_resize

foto:Ivan Mitrović

Svi apeli Ministarstvu zdravlja ostali su bez efekta.

Karabašević upozorava i na druge nelogičnosti pri podeli dve ustanove. Sanitetski prevoz je, naime, pripao Domu zdravlja, ali je novac sa pozicije goriva pripao bolnici.

Najveći problem, međutim, Karabaševića je zatekao nakon uvida u dokumentaciju, prema kojoj je 8 miliona dinara opredeljenih za „ostale materijalne troškove“, (opremanje i održavanje objekta, kupovine opreme i uniformi i drugo), iz RFZO, avansno potrošen za potrebe bolnice. Samim tim, nije bilo novca za kupovinu materijala za stomatologiju, održavanje aparata i druge namene.

„Kako bismo razrešili ovaj problem, višem tužilaštvu u Zaječaru smo podneli krivičnu prijavu protiv bivšeg rukovodstva za nenamensko trošenje novca“, kaže prvi čovek Doma zdravlja, koji je i sam bio deo tog tima, ali, kako napominje, bez uvida u finansijske troškove.

Kako će ubuduće funkcionisati ova ustanova, umnogome zavisi od lokalne samouprave koja ima obevezu kupovine nove opreme i održavanje seoskih ambulanti. U tom pravcu već su pokrenute mnoge aktivnosti, pa je premljeno pet ambulanti u selima borske opštine.

Dom zdravlja najavljuje otvaranje uslužnog info-pulta, virtuelno-konsultativni pregled putem „Skajpa“ i zakazivanje pregleda putem interneta i sms poruka.

 

Šta je čije

Domu zdravlja Bor, odnosno primarnoj zdravstvenoj zaštiti pripadaju: opšta medicina sa kućnom negom, polivalentna patronaža, hitna medicinska pomoć, dispanzer sa školsku i predškolsku decu, dispanzer za ginekologiju, higijensko-epidemiološka služba i medicina rada. Iako se nalaze „pod krovom“ Doma zdravlja, laboratorija, rentgen i sve specijalističke ordinacije pripadaju i dalje bolnici Bor.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X