KulturaНекатегоризовано

“Zoranov brk” za Dijanočku

ZAJEČAR (IST Media, Snežana Stanojević) Pete večeri zaječarskog pozorišnog festivala “Dani Zorana Radmilovića” izveden je komad Nikolaja Koljade “Kokoška” u izvođenju kraljevačkog pozorišta a “Zoranov brk” je otišao u ruke glumice Biljane Kostantinović za lik Dijanočke.

 

U paleti sjajnih tumačenja, briljantna Gorica Dinulović kao Ala, Kristina Jevtović kao Nona, Miloš Samolov kao Fjodor, Biljana Konstantinović kao Dijana I Zoran Cerovina kao Vasilij, nagrada “Zoranov brk” za glumca večeri pripala je, po odluci žirija, Biljani Konstamtinović.

 

DSC_0112

 

Govoreći o liku Dijanočke, koji tumači Biljana Konstantinović, dobitnik Zoranovog brka kaže da uvek igra na ivici žileta. “Uvek sam napeta da ne preteram. Volim ovu predstavu i radujemo se ovoj predstavi. Posebno se radujemo jer je ovo prvi put da je Kraljevačko pozorište u selekciji festival u Zaječaru. I bez nagrade ovo je za nas nagrada.”

 

Na pitanje novinara, koliko je inspirativno igrati pozorište u pozorištu, u komadu u kom može, kroz ulogu, da ispriča sve ono što tišti jednog glumca Biljana kaže: “Za glumca je uvek inspirativno raditi pozorište u pozorištu. Bez obzira što govorimo već napisan tekst, glumac retko kad ima priliku da zaista kaže ono što ga boli i da razmišlja glasno i jasno o aktuelnim problemima u teatru. Tako da je uvek pozorište u pozorištu mesto gde glumac, napokon govoreći tuđe reči, govori zapravo svoje. Glumački posao je jedan od nalepših poslova. Ne postoji glumac koji ne voli svoj posao. Bez obzira koliko je težak i mukotrpan. Glumci su uvek bili pri kraju socijalne I društvene lestvice. I glumci su uvek doživljavani kao jednostvani zabavljači za narod. A ozbiljnost, kojom glumac prilazi poslu jeste za divljenje.”

 

„Gde nestaje ljubav i gde počinje mržnja i kada učmalost provincije postaje jedina pojavnost. Možemo li se uistinu vratiti i koja je cena koju nameravamo da platimo u urnebesnom kolopletu zamršenih sujeta, ambicija i nemirenja sa vremenom koje sve ruši. Naročito, kada se sve to dešava u noći u kojoj neprestano pada kiša…“, kaže reditelj Rale Milenković, a na pitanje novinara zašto baš ovaj tekst Milenković kaže: “Izabrali smo ovaj tekst jer Kokoška može da bude jako pametna, duboka, smislena zabava. Da bude nešto što možu u dovoljnoj meri da bude komunikativno sa publikom, on u osnovi ima komički žanr, a sa druge strane da ne bude jedna banalna i jeftina zabava, koja će biti sama sebi svrha.“

 

Predstava KOKOŠKA

 

Novinare je zanimalo i kako Biljana Konstantinović doživljava nagradu Zoranov brk: “Nositi nagradu za glumca večeri, nagradu koja se zove “Zoranov brk”, ne postoje toliko lepe reči u našem jeziku, koje bi opisale takvo osećanje. Nositi Zoranov brk u Zaječaru zaista je za mene neopisiv događaj. Ja jedva čekam da se dohvatim telefona i da tu vest javim mojoj majci i mojoj sestri. One znaju koliko volim Zorana Radmilovića i kolika je čast za mene nositi Zoranov brk. Tim više što je ovo prvi brk, koji nosimo u Kraljevo.”

 

Šeste večeri Dana “Zorana Radmilovića” na program je komad “Pop Ćira I pop Spira” Malog pozorišta “Duško Radović” u režiji Jovice Pavića.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

On je legenda. Došao na Borsko jezero da slika a mašta o skulpturi

Ist Media

Od četvrtka 18. jula počinje prodaja ulaznica za 30. Nišville festival

Ist Media

Za seoske KUD-ove kineska kompanija donirala 1,1 milion dinara. Zamenik gradonačelnika za svako selo najavio dodatnih 300.000

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X