„Zoranov brk“ u rukama glumca Zorana Karajića

329 0

ZAJEČAR (IST Media, Snežana Stanojević) „Kainov ožiljak“ šabačkog pozorišta oduševio je sinoć zaječarsku publiku a „Zoranov brk“ otišao je u ruke Zorana Karajića za tumačenje uloge zapisničara i Alberta Ditriha.

 

Komad “Kainov ožiljak” u izvođenju Šabačkog pozorišta i u režiji Juga Radivojevića nastao je na temelju istoimenog romana Vladimir Kecmanovića i Dejanja Stjiljkovića. Priča je smeštena pred početak Drugog svetskog rata, u Berlin, gde Ivo Andrić biva u diplomatskoj misiji kao ambasador Kraljevine Jugoslavije. Dan posle prijema kod Hitlera, Andrić na zgarištu ispred Berlinske opere pronalazi do pola izgorenu zbirku pesama „Kainov ožiljak“. Andrić pokušava da sazna, ko je autor knjige ali njegovo angažovanje ubrzo biva otkriveno.

 

Kainov ožiljak

 

Ineteresntno je reći da se reditelj Jug Radivojević, još dok je jedan od autora, Dejan Stojiljković pisao Kainov ožiljak, zainteresovao da li je teskt prilagodljiv pozorištu. I napravio puni umetnički doživljaj postavivši ovaj komad na scenu teatra u Šapcu. O tome svedoči nagrada za najbolju predstavu na upravo završenom JoakimInterfestu u Kragujevcu. Najveći doprinos ovoj oceni svakako su dali glumci. Ono što jeste nesvakidašnje, ali nije nepoznato niti strano pozorištu, da žene igraju muške likove. Hitlera, Geringa i Hajndriha igraju, više nego uspešno, glumice Šabačkog pozorišta, Sonja Milojević, Deana Kostić i Aneta Tomašević. Ne zaostaju ni muška tumačenja, pre svih Zoran Karajić za bravurozno tumačenje dva lika, Zapisničara i Alberta Ditriha ali i Vladimir Milojević kao Ivo Andrić i Ivan Tomašević kao Vladimir Vauhnik.

 

„Iako je ovo vreme brzine i površnosti publika ima takta i vremena da uđe u materiju i da predstavu ozbiljno proprati“, rekao je nakon dodele Zoran Karajić, dobitnik Zoranovog brka. „Ovo je predstava, koja ne dozvoljava oscilacije. Mi moramo da igramo tačno onako germanski kako je napravljena i ne želimo ni jednog trenutka da podilazimo publici i da je na taj način uvučemo u priču. Ako uspemo da to uradimo za dva i po sata onda znači da se trud isplatio.“

 

Zoran Karajić, glumac i upravnik Šabačkog pozorišta i jedan od onih koji je ozbiljno ušao u konkurenciju za nagradu najboljeg glumca festivala, na pres konferenciji posle predstave sećao se koliko je Zoran Radmilović bio za njega važan u životu: „Zoran Radmilović je bio idol naše generacije. ja nikad nism imao nekog na koga bi se ugledao ali je Zoran za nas bio oličenje pravog modernog teatra svoga vremena. Svi smo ga gledali i svi smo mu skidali kapu bez ostatka. Pošto su glumci često sujetni najčešće su ta međusobna čestitanja dosta veštačka. Međutim, kad je Radmilović u pitanju znam pouzdano da su ga svi obožavali. Od njegovih kolega u Ateljeu, koji i dan danas pričaju o Zoranu do nas koji smo ga gledali. Ovo priznanje je za mene veliko priznanje i ja sam večeras srećan čovek. Davno nekad kad sam bi mlad glumac neki važni pozorišni ljudi su mi rekeli da moj način igre podseća otprilike na to što radi Zoran Radmilović. Ja sam bio presrećan. Jednom davno sam dobio neku nagradu Udruženja dramskih umetnika Srbije zajedno sa Zoranom Radmilovićem i Mirom Banjac i bio sam neverovatno srećan što sam nagradu dobio sa tim velikanima, posebno sa Zoranom, ravnopravno. Sve sam njegove predstave gledao, išao sam u Atelje da ga gledam. On je bio idol moje generacije. Tako se osećam i sada i osećam posebnu odgovornost kad igram na ovom festivalu.“

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X