Zoranov brk Ani Begić i Davoru Goluboviću

425 0

ZAJEČAR, (IST Media) –  Zaječarska publika šeste večeri na pozorišnim danima “Zorana Radmilovića” gledala je komad „Mirna bosna“ Kamernog teatra  55 iz Sarajeva.

Dugotrajnim aplauzom publika je pozdravila  sarajevske glumce, a od četiri briljantno izvajane uloge, žiri je dodelio nagradu “Zoranov brk” Davoru Goluboviću  za ulogu Bokija Aleksića.

“Mislim da će moji roditelji biti presrećni zbog ove nagrade jer je Radmilović bio idol njihove mladosti”, rekao je Golubović nakon uručenja.

Reditelj Saša Peševski je napravio priču o  “društvu u kojem vlada kriminal, u kojem se posao ne može dobiti na pošten način, gdje ljudi ne žive, nego preživljavaju, a pri tome su vrlo kreativni, pronicljivi i duhoviti”.

 

Detalj iz predstave Mirna Bosna

Kako kaže, namera je bila da ovaj komad bude njegovo ogledalo.

“Pričajući priču o dvije socijalno ugrožene porodice koje se spajaju u jednu, da bi preživjeli, na način kojim se preživljavalo u ratu,  preispituje se mir u kojem sada živimo, te se predstava, između ostalog, zbog toga zove “Mirna Bosna”.

Vladimir Đuričić, v. d. upravnika zaječarskog pozorišta uručio je Željku Hubaču, direktoru Drame Narodnog pozorišta srebnjak sa likom Zorana Radmilovića za dugogodišnju i vise nego  uspešnu saradnju  sa pozorištem u Zaječaru.

Dan ranije, festivalska publika je videla komad “Gola u kavezu” Olje Runjič, koji je režirao Ivan Leo Lemo.  Po oceni stručnog žirija “Zoranov brk” pripao je Ani Begić.

Sjajan komad koji kroz tri lika, kako kažu i sami autori, “progovara o univerzalnim problemima današnjeg društva, međuljudskim odnosima, muško-ženskim odnosima, izostanku komunikacije, prijateljstvu i usamljenosti.

U briljantnoj podeli tri sjajna glumačka ostvarenja Ecija Ojdanić, Barbara Nola i Ana Begić.

Ecija Ojdanić, Ana Begić i Barbara Nola

“Ova predstva je prva predstava kazališta “Moruzgva” i jako nam je drago da sam dobila ovaj brk, da ste nas prepoznali, pozvali na ovaj festival i da ste nas tako ljepo primili”, rekla je Ana Begić. “Ova predstava je uvek aktualna. Za ovih osam godina, koliko je igramo, ništa se nije promijenilo u tom problem žena u jednom društvu”.

Problem ženskih sloboda i tolerancije je univerzalan, čini mi se da je neki novi val konzervativizma zavladao, čak i u sredinama gde se to ne očekuje”, smatra Barbara Nola, jedna od aktera ove price.

“Ova predstava živi već osam godina jer je publika traži ali ona govori o nekom postfeminizmu o onom što smo mi žene same sebi nametnule”, kaže Ecija Ojdanić. “Komad ima i društveno aktuelnu priču ali ima i nešto intimno i to je njena ljepota”.

Nakon Tetara “Moruzgva” i sjajne price, koju su nam ispričali gosti iz Zagreba kroz predstavu “Gola u kavezu”, publika je gledala od 22 sata i prvu reprizu komada “Made in Zaječar” po tekstu i u režiji Miroljuba Rikija Nedovića.

U okviru pratećeg programa, tačno u podne, održana je projekcija dokumentarnog filma o Zoranu Radmiloviću, nakon čega je predstavljen I roman o velikom glumcu, autora Dušana Stojanovića.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X