Hronika

Ziđin širi kapacitet fabrike kreča Zagrađe. U planu gradnja novih pogona…

zagradje foto kolektiv
Kompanija Serbia Zijin Copper doo Bor pralnira proširenje kapaciteta fabrike kreča Zagrađe. Urbanističkim projektom prevdiđena je fazna izgradnja, rekonstrukcija, sanacija i adaptaciju objekata, postojećih i planiranih, piše Ekapija

Fabrika kreča Zagrađe locirana je u blizini rudnika krečnjaka visokog kvaliteta (sadržaj CaCO3 je 96%).

Ukupna površina urbanističkog projekta, za koji je Odeljenje za urbanizam, građevinske, komunalne, imovinsko pravne i stambene poslove grada Bora oglasilo javnu prezentaciju iznosi 4,8 ha.

U kompleksu se zadržavaju postojeći objekti i postrojenja: upravna zgrada, kupatilo i kotlarnica, proizvodna hala i magacin hidratisanog kreča, radionica za održavanje vozila, magacin ulja, elektro radionica, istovarna stanica br.1, bunker za kamene agregate za AF1. 2 peći.

Za rušenje su predviđeni objekat hidratizacije, silosi za gotov komadni kreč, portirnica, istovarna stanica br.2, zgrada starog elevatora, AF1 – peć za pečenje kreča, AF2 – peć za pečenje kreča, kontrolna soba, silos granulisanog krečnjaka, gasogeneratori, prihvatni bunkeri za kameni agregat za peći, fleš peći i trafostanica 10/0.4kV.

U okviru kompleksa, na novoformiranoj građevinskoj parceli biće izgrađeni novi objekti, postrojenja i uređaji. 

U planu je gradnja pogona proizvodnje kreča (skladište sirovine – silosi krečnjaka i uglja, peći – oprema na otvorenom), međupogonskog skladišta (silosi kreča), pogona za mlevenje kreča, pogona za hidrataciju kreča, kao i pogona za mlevenje krečnjaka.

U planu su takođe i novo skladište gotovih proizvoda (silosi kreča i silos krečnjaka – oprema na otvorenom), skladište uglja, sistem za tretman dimnog gasa (oprema na otvorenom) i sistem komprimovanog vazduha.

Gradiće se i nova trafostanica 10/0.4kV, NN razvodno postrojenje, upravna zgrada, portirinica, kao i kolska vaga i ograde i kapije.

U kompleksu je predviđeno oko 8.750 m2 zelenih površina, odnosno 23% ukupne površine kompleksa. Ozelenjavanje kompleksa podrazumeva parterno zelenilo u zoni infrastruktrunog pojasa železničke pruge, kao i u zoni dalekovoda 35kV. Parterno zelenilo podrazumeva se i u zonama preglednosti priključka na državni put. Na ostalim površinama u kompleksu predviđeni su drvenasti zasadi.

Idejno rešenje izradio je LUDAN Engineering d.o.o, Beograd, a obrađivač urbanističkog projekta je Biro za projektovanje i konsalting BIZING doo Niš.

Javna prezentacija trajaće do 14. aprila 2021. godine.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Uhapšen sa 18 kilograma marihuane

Ist Media

Za dva dana 243 prekršaja vozača kraj pešackih prelaza

Ist Media

Uhapšen ubica iz Negotina

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X