ZiJin otplatio sve dugove RTB-a Bor. Sa Čukaru Peki, Bor će biti treći u Evropi po proizvodnji bakra

1304 0
BOR, (IST Media, G.T.V.) – Kineski ZiJin otplatio je sve dugove RTB-a Bor iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije preduzeća, pa je kompanija u Novu godinu ušla rasterećena balasta istorijskog dugovanja.

“Strateški partner isplatio je više od 200 miliona dolara i sada se RTB bez ikakvog ograničenja i tereta pozicionira na tržištu kao jedan od najznačajnijih evropskih proizvođača bakra u budućnosti”, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić a prenosi Kolektiv, list nove kompanije koja umeto naziva RTB, sada posluje pod imenom Zijin Bor Copper.

Plaćene su, kako je naveo ministar, sve obaveze prema budžetu Republike Srbije vezano za rudnu rentu i ostale takse i naknade, izmirene obaveze prema Elektroprivredi Srbije za isporučenu električnu energiju i prema domaćim bankama, uključujući i Fond za razvoj.

Otplaćen je u celosti i kredit EDC banke za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline.

Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11 milijardi i 210 miliona dinara, a kanadskoj banci 23 miliona evra i 42,2 miliona dolara.

“Dugovi RTB-a su na današnji dan – nula, a kada smo, pre pet-šest godina, počeli da se bavimo „Borom“, bili su preko milijardu dolara. Sada imamo strateškog partnera, kompaniju ZiJin koja je, da bi se završio „klouzing“, bila u obavezi da uplati 350 miliona dolara. Uplatom tih para stekla je 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor”, rekao je Antić.

Antić ocenjuje da će, kada se zaokruži ceo ciklus koji ZiJin radi u Srbiji, vezano za RTB i za projekat „Čukaru Peki“, a to je nekoliko godina, Srbija sa proizvodnjom od 200 do 250 hiljada tona bakra godišnje biti treći najveći proizvođač bakra u Evropi i da je partnerstvo sa ZiJinom istorijski važna odluka za Srbiju.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X