ZiJin otplatio sve dugove RTB-a Bor. Sa Čukaru Peki, Bor će biti treći u Evropi po proizvodnji bakra

1198 2
BOR, (IST Media, G.T.V.) – Kineski ZiJin otplatio je sve dugove RTB-a Bor iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije preduzeća, pa je kompanija u Novu godinu ušla rasterećena balasta istorijskog dugovanja.

“Strateški partner isplatio je više od 200 miliona dolara i sada se RTB bez ikakvog ograničenja i tereta pozicionira na tržištu kao jedan od najznačajnijih evropskih proizvođača bakra u budućnosti”, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić a prenosi Kolektiv, list nove kompanije koja umeto naziva RTB, sada posluje pod imenom Zijin Bor Copper.

Plaćene su, kako je naveo ministar, sve obaveze prema budžetu Republike Srbije vezano za rudnu rentu i ostale takse i naknade, izmirene obaveze prema Elektroprivredi Srbije za isporučenu električnu energiju i prema domaćim bankama, uključujući i Fond za razvoj.

Otplaćen je u celosti i kredit EDC banke za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline.

Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11 milijardi i 210 miliona dinara, a kanadskoj banci 23 miliona evra i 42,2 miliona dolara.

“Dugovi RTB-a su na današnji dan – nula, a kada smo, pre pet-šest godina, počeli da se bavimo „Borom“, bili su preko milijardu dolara. Sada imamo strateškog partnera, kompaniju ZiJin koja je, da bi se završio „klouzing“, bila u obavezi da uplati 350 miliona dolara. Uplatom tih para stekla je 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor”, rekao je Antić.

Antić ocenjuje da će, kada se zaokruži ceo ciklus koji ZiJin radi u Srbiji, vezano za RTB i za projekat „Čukaru Peki“, a to je nekoliko godina, Srbija sa proizvodnjom od 200 do 250 hiljada tona bakra godišnje biti treći najveći proizvođač bakra u Evropi i da je partnerstvo sa ZiJinom istorijski važna odluka za Srbiju.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 2 comments

  1. Dolaskom Kineza u RTB Bor završene su dve etape, prvo je završio priču najveći manipulator, lažov, preletač, poltron i šlihter, donedavni čelnik RTB Bor, drugo, RTB Bor je zatvorio zadnju stranicu svoje bogate istorije i treće, počinje era “Zijin copper Bor”. Ministar Antić prognozira povećanje proizvodnje bakra sa sadašnjih 40 kt na 250 kt godišnje. Pogrešno ga obavestio Spaskovski, zadnje dve godine proizvodnja bakra je iznad 80kt od toga skoro pola je iz domaće rude, a ostatak je uslužna prerada, koja služi za pranje bakra, zlata i para, a na teret proizvodnje iz domaćih sirovina i još ostvarenje niskog tehnološkog iskorišćenja bakra oko 90%, a lažu da je postignuto u proseku 95% u metalurgiji, a u rudarstvu je dobro ako iznosi i 70%. RTB Bor trenutno, kako kažu ili lažu, učestvuje sa 1% u BDP. Pri tome, ne plaća se utrošena električna energija (dugovanja su 60 miliona evra), ne plaća se rudarska renta (duguje se državi oko 40 miliona evra), pitanje je plačanje taksi i doprinosi, s jedne strane, a s druge, država upumpava u bunar zvani RTB Bor oko 100 miliona evra godišnje. Takvo vođenje giganrta bakra je dovelo do njegovog kolapsa. Bez izgradnje nove topionice većeg kapaciteta i rudnika (ili strateški partner uvozi koncentrata bakra) 250kt bakra godišnje bez pet godina i dobre gradnje i investicije neće biti od povećanja ništa, a Antić takođe će pričekati učešće kombinata bakra u Boru od 5% u BDP.

    Odgovori
  2. Ministar Antić je ocenio karakter do nedavnog čelnika RTB Bor, Blagoje Spaskovski, je specifična, harizmatična ličnost, koji je uspeo da zaustavi propadanje kompanije i održi je na nogama, a danas on nije predstavnik Vlade u novoj firmi “Ziđin Bor Copper”, već je tu, pušten niz vode, da nauči Kineze svojoj pameti i svoj harizmi, kako se degradira firma, radi ličnog bogaćenja i pogodovanja nadređenim. On će Kinezima preneti kako se uspešno preleće sa stranke u stranku, sa partije u partiji (moguće je da je preleteo u KP Kine, mada Kinezi ne vole takve prenaduvene face) i šlihtanjem ostaje stalno uz aktuelnog vladara, bez trunke grižu savesti i (ne)ljudkosti, koje su mu urođene atributi. Antić treba da zna, najpre u UPPR otpisana dugovanja od 900 miliona evra, a ostala dugovanja još za milijardu evra, izgrađena nova fleš peći, nefunkcionalna, preskupa i najnižeg kapaciteta u svetu i bez dokazanih performansi, radi problematično već četvrta godina, gomilajući gubitke i amortizovana je pre svih rokova za takav vid opreme. Kinezima želim da savete Spaskovskog, pre eventualne upotrebe, dobro prostudiraju i uglavnom bace u nepovrat.

    Odgovori

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X