ZIJIN NOVI VLASNICI NEVSUN-a i projekta ČUKARU PEKI. Kinezi platili 1,66 milijardi dolara

1216 0

Vankuver, Kanada, / Fuđien, KinaNevsun Resources Ltd. (“Nevsun”) i Zijin Mining Group Co. Ltd. (“Ziđin”), kompanija koja je odnedavno postala većinski vlasnik Rudarsko- topioničarskog basena (RTB) Bor, objavljuju da je ponuda Ziđina za kupovinu svih emitovanih akcija i akcija u opticaju kompanije Nevsun po ceni od šest kanadskih dolara po akciji bila uspešna.

Nevsun je vodeća kompanija srednjeg obima koja se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije Rakita eksplorejšn i trenutno sprovodi projekat Čukaru Peki u Boru, nalazište bakra svetske klase u Srbiji, koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju. Kompanija Nevsun upravlja i rudnikom Biša u Eritreji, koji se bavi proizvodnjom bakra i cinka, navodi se u saopštenju.

Akcionari Nevsuna su do krajnjeg roka, 28. decembra prodali ukupno 276.820.575  akcija Nevsuna, što predstavlja oko 89,37 procenta od ukupnog broja akcija kompanije Nevsun.

Ziđin je, putem svoje podružnice, preuzeo sve Deponovane akcije, i platiće ukupno 1,66 milijarde kanadskih dolara za Deponovane akcije u roku od tri radna dana.

Čen Đinghe (Chen Jinghe), predsednik kompanije Ziđin, je tim povodom izjavio

“Veoma smo zadovoljni što smo kupili Nevsun i nastavićemo da održavamo čvrsto opredeljenje kompanije u primeni bezbednih, efikasnih i održivih praksi u rudarstvu. Radićemo, takođe, sa našim partnerima u Eritreji, kako bismo dodatno produžili radni vek rudnika Biša i istražili nova ležišta. U okviru projekta Čukaru Peki u Srbiji nameravamo brzo da razvijemo Gornju zonu i uvedemo je u proizvodnju što je pre moguće”.

Piter Kukijelski (Peter Kukielski) CEO i direktor Nevsuna se u ime Odbora direktora Nevsuna zahvalio akcionarima, partnerima i rukovodećem timu za ostvarivanje ove transakcije.

 

 

O Nevsun Risorsiz Ltd.

Nevsun Risorsiz Ltd. je vlasnik 100 odsto prava na istraživanje visoko rangiranog projekta bakra Čukaru Peki – Gornja Zona i vlasnik je 60,4 odsto prava na istraživanje Čukaru Peki – Donja Zona u Srbiji. Čukaru Peki – Donja Zona je zajednički poduhvat sa Friport-Mekmoran Ekplorejšn Korporejšn (Friport) koji trenutno poseduje 39,6 odsto prava na istraživanje, a nakon završetka studije izvodljivosti Nevsun Risorsiz Ltd će posedovati 46 odsto prava na istraživanje, a Friport 54 odsto. Nevsun generiše priliv gotovine od rudnika bakra i cinka Biša u Eritreji koji je 60 odsto u vlasništvu kompanije.

O Ziđin Majning Grup Co. Ltd.

Osnovana 1993. godine, sa sedištem u Fuđienu, u Kini i vodeća je globalna rudarska kompanija specijalizovana za istraživanje i razvoj zlata, bakra, cinka i drugih mineralnih sirovina. Kompanija upravlja širokim portfolijom, koji se prvenstveno sastoji od zlata, bakra, cinka i drugih metala kroz investicije u Kini i inostranstvu u više od devet zemalja. Kompanija je listirana na berzama u Šangaju i Hong Kongu sa tržišnom kapitalizacijom od približno 10 milijardi američkih dolara.

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X