Društvo

Zijin nastavlja da rekultiviše degradirano zemljište u Boru i Majdanpeku

ozelenjavanje Zijin

 

Realizacija izgradnje zelenog parka, nalik botaničkim baštama koje krase rudnike u vlasništvu kineske korporacije širom sveta, počela je  hidrosetvom kosih površina na majdanpečkom kopu „Severni revir“ i pojasa oko transportnog sistema i tamošnje nove flotacije. Hidrosetvom do novih zelenih površina biće ozelenjena 22 hektara degradirane zemlje u Majdanpeku, najpre na brdu „Koma“ iznad grada, gde je planirana i izgradnja prvog zelenog parka, saopštila je kompanija Serbia Zijin Copper.

Na isti način biće „izlečeni“ i hektari degradiranog zemljišta u okolni Bora, jer će hidrosetva biti izvedena u rudničkim zonama „Velikog Krivelja“, „Novog Cerova“ i „Zagrađa“. Biološka rekultivacija do sada je realizovana na površini 727 hiljada kvadratnih metara, a u akciji obnavljanja vegetacije posađeno 170 hiljada sadnica.

Hidrosetva predstavlja jednostavan i brz način ozelenjavanja velikih i vrlo nepristupačnih površina. Travnate površine koje se dobiju posle hidrosetve su jednostavne za održavanje, zahtevaju manje vode i otpornije su na sušu. Postupak podrazumeva prskanje zemljišta smešom semena, vode, đubriva i zaštitnog malča, nakon čega vrlo brzo, za pet do sedam dana, nastaje zeleni pokrivač.

Idući putem zelenog i održivog razvoja, i to podruku sa ekologijom, Serbia Zijin Copper je u zaštitu životne sredine do februara ove godine uložila 170 miliona dolara, a do kraja 2022. investiraće još 50 miliona dolara, rečeno je u kompaniji Zijin.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Da li se sećate priče o Ivči? Posle osam meseci evo nastavka

Ist Media

U nedelju u Domu zdravlja preventivni pregledi bez zakazivanja

Ist Media

Apoteka u Domu zdravlja izdata u zakup. Na licitaciji ponuđeno 325.000 dinara mesečno

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X