Zijin: Imamo OZBILJNE RAZVOJNE PLANOVE za RTB Bor, ali i ZA CEO REGION

1337 0
BEOGRAD (Foto: Xinhua Finance Agency) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s predstavnicima kineske kompanije Cijin zainteresovane za učešće na tenderu za strateško partnerstvo u RTB Bor i ulaganja od više stotina dolara.

Vučić je zahvalio predstavnicima kompanije koji su iskazali interes za strateško partnerstvo u RTB Bor, što samo potvrdjuje veliku zainteresovanost kineskih kompanija za ulaganja u Srbiji, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

On je poručio da je kineska kompanija Cijin dobrodošla na budućem tenederu, koji Vlada Srbije planira da raspiše u prvoj polovini ove godine, s obzirom na tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja.

Predstavnici Cijin majning grupe (Zijin Mining Group Co. Ltd.) su naveli da imaju ozbiljne razvojne planove za kompaniju RTB Bor, ali i za ceo region, i izrazili nameru da ulože više stotina miliona dolara u modernizaciju proizvodnje i restrukturiranje kompanije, koja bi bila organizovana u skladu s najvišim svetskim standardima.

Cijin je jedan od najvećih kineskih proizvodjača zlata, druga kompanija po veličini u proizvodnji bakarne rude i treća po veličini u proizvodnji rude cinka.

Namera te grupacije je, kako su naveli njeni predstavnici, da postane vodeća medjunarodna rudarska kompanija kroz uspostavljanje ravnoteže izmedju sopstvenog razvojnih ciljeva, zaštite životne sredine, obezbedjivanja nagrada za zaposlene i investitore i dobrobiti za zajednice u kojima posluje.

Kompanija, po njihovim reči, primenjuje najviše standarde bezbednosti na radu, obezbedjujući zaposlenima sigurnu i zdravu radnu sredinu, kao i dobre uslove za razvoj karijere.

Sastanku Vučića s predstavnicima kompanije Cijin prisustvovao je i ambasador Kine u Beogradu Li Mančang.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić je ranije rekao da će kandidati za starteškog partnera RTB-a biti one kompanije koje budu spremne da dokapitalizuju borski kombinat sa 300 do 330 miliona dolara.

On je rekao da će država zadržati zaštitni paket u RTB-u, koji ne mora nužno da bude većinski. Plan je da se obezbede značajne investicije u nove rudnike RTB-a, poveća proizvodnja bakra iz sopstvenih sirovina na 80.000 tona godišnje i održi postojeće zaposlenost.

Interesovanje za strateško partnerstvo sa RTB-om, po njegovim rečima, do sada su pokazale kompanije iz Kine, Rusije i Kanade.

RTB sada posluje pozitivno i na listi je 15 najvećih izvoznika iz Srbije.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X