Zigi otputovao u Tursku gde će se pridružiti spasiocima iz Srbije

301 0
zigi pas

Foto: Zigi printscreen

„Vatrogasac-spasilac” Zigi, star devet godina, službeni pas MUP-a Sektora za vanredne situacije, upućen je kao ravnopravan član Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina u misiju pomoći ugroženima u Turskoj, navedeno je na „fejsbuk” stranici MUP-a Srbije.

Zigi je belgijski ovčar, obučen i osposobljen za pretragu i spasavanje živih ljudi iz ruševina i na otvorenom prostoru. Prošao je osnovnu obuku iz poslušnosti, kao i osnovnu obuku za spasavanje i pretragu lica. Učestvovao je u više akcija spasavanja i na više međunarodnih vežbi u Sloveniji i Srbiji.

Vodič tog službenog psa je Mili Radojević, vatrogasac-spasilac i pripadnik Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina. Radojević vodi brigu o Zigiju. Za svoje podvige Radojević je dobio i odlikovanje, plaketu za izuzetnu hrabrost 2018. godine.

Vodiči službenih pasa su prošli više obuka i treninga i zemlji i inostranstvu.

U Tursku su juče otputovala četvorica borskih i negotinskih vatrogasaca kako bi pružili pomoć u otklanjanju posledica serije razornih zemljotresa koji su u ponedeljak pogodili ovu zemlju i susednu Siriju.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X