Društvo

Ziđin Koper: Od 2019. godine ozelenjeno više od 130 hektara degradiranih rudarskih površina

Kriveljska flotacija

 

Povodom Svetskog dana šuma, 21. marta, zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Koper (Zijin Copper) Zou Gang najavio je nastavak radova na rekultivaciji zemljišta degradiranog višedecenijskim rudarenjem, ozelenjavanje dodatnih 800.000 kvadratnih metara i sadnju još oko 200.000 mladica.

Šume su dragoceni prirodni resurs, kako za čoveka, tako i za ukupni biodiverzitet. To su “pluća” planete i moramo ih sačuvati, kazao je Gang i podvukao da je ekološka komponenta sastavni deo svakog rudarskog ili građevinskog projekta koji se realizuje u Ziđin Koper.

U ovoj kompaniji naglašavaju da je obnavljanje šumskih ekosistema i povećavanje teritorije pod šumom jedan od osnovnih preduslova za očuvanje zdrave životne sredine, pa je u kompaniji od 2019. do danas posađeno oko 386.000 različitih sadnica i ozelenjeno više od 130 hektara degradiranih rudarskih površina.

Ostreljska brana flotacijskog jalovista Veliki Krivelj
Oštreljska brana flotacijskog jalovišta Veliki Krivelj

Poslednja akcija pošumljavanja sprovedena je sredinom marta, kada je u rudniku “Novo Cerovo” posađeno oko 2.000 sadnica crnog bora i belog bagrema, a od početka godine je na oštreljskoj brani jalovišta “Veliki Krivelj“ posađeno 30.000 sadnica crnog bora.

Pre dve godine je na istoj lokaciji posađeno 42.000 sadnica belog bagrema, pa je ovaj „zeleni pojas“ sada prva linija odbrane sela Oštrelj od prašine, rekao je zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Koper, koji je najavio nastavak ozelenjavanja.

U kompaniji Ziđin Majning Grupa formulisane su “Smernice za rad na ozelenjavanju” u svim svojim podružnicama kako bi se obezbedila tehnička referenca za razvoj dizajna vegetacije, melioracije i očuvanja zemljišta i vode.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U OŠ “Dušan Radović” završena školska godina na najhumaniji način – Akcijom “Za dečije srce bez mane”

Ist Media

[VIDEO] Borski srednjoškolci i zaposleni u Srbija Ziđin Koper čistili priobalje Borskog jezera

Ist Media

Svečanom akademijom obeleženo 63 godine Tehničkog fakulteta u Boru

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X