Ziđin Koper najavljuje izgradnju solarnih elektrana od 100 megavata

268 0
topionica Zijin Copper

 

Kompanija Srbija Ziđin Koper (Zijin Copper) iznela je plan za smanjenje emisije ugljenika i uštedu energije izgradnjom solarnih elektrana. U toku je izrada projektne dokumentacije, a izgradnja solarnih elektrana izvodiće se u tri faze.

Krajnji cilj je, kako navode, da 2033. godine sopstvena proizvodnja električne energije bude oko 100 megavata, uz istovremeno smanjenje emisije ugljenika za 175.000 tona godišnje čime će se značajno rasteretiti elektromreža Srbije a samim tim i smanjiti količina ugljen-dioksida u vazduhu.

U ovoj kompaniji ističu da su poslovanje uskladili sa Zakonom o klimatskim promenama i Strategijom niskougljeničnog razvoja (CBAM), ali i sa standardima Evropske unije i njenim naporima ka zelenoj energetskoj tranziciji i dostizanju ugljenične neutralnosti do 2050. godine.

Zato se od ove godine u svim pogonima Srbija Ziđin Koper prikupljaju podaci neophodni za izradu Elaborata za modelovanje emisije CO2 nastale kao posledica rudarskih i metalurških aktivnosti.

Dokument izrađujemo u saradnji sa ekspertima Tehnološko-metalurškog i Mašinskog fakulteta Univeriteta u Beogradu, sa namerom da utvrdimo najveće emitere ugljen-dioksida i nakon toga izradimo Plan za smanjenje emisija i prelazak na obnovljive izvore energije u kompaniji, rekla je rukovodilac Sektora zaštite životne sredine Mirjana Marić.

Mirjana Marić, Ziđin Koper

Podseća da je Ziđin Koper već obavila tehničku rekonstrukciju i izgradnju u svim rudnicima i u topionici, i zamenila opremu sa niskom stopom efikasnosti a velikom potrošnjom električne energije.

Tako su u topionici implementirane nove tehnologije koje će umesto mazuta, nafte i drugih fosilnih visokougljeničnih goriva koristiti prirodni gas, ćime će se značajno smanjiti emisije gasova.

Pored toga, rekultivacijom degradiranih površina, koju SZK sprovodi fazno, zasnivaju se šume koje će procesom fotosinteze indirektno doprinositi uklanjanju dela već emitovanog ugljen-dioksida iz atmosfere čime se podržava “zelena energetska tranzicija Srbije.

Ubrzaćemo i izgradnju po projektima za objekte koji koriste fotonaponske sisteme i izvore obnovljive energije i završićemo prvu fazu izgradnje fotonaponskog sistema za snadevanje elektrčnom energijom kapaciteta 9,9 megavata, kaže Marićeva.

Govoreći o potencijalima privrede za uštedu električne energije, direktor proizvodnje u Srbija Ziđin Koper Jovica Radisavljević naveo je konkretne primere modernizacije i automatizacije tehnoloških procesa na površinskim kopovima u “Velikom Krivelju” i Majdanpeku, u cilju eliminacije “praznog hoda” u proizvodnji.

Direktor proizvodnje Ziđin Jovica Radisavljević

Radisavljević je istakao da je optimizacija utovara i transporta jedna od ključnih tačaka u rudarstvu po pitanju potrošnje, a samim tim i uštede energije.

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X