Ziđin odgovorio na prozivke zbog prekomernog zagađenja: RADIMO SA ZASTARELOM OPREMOM

1452 0
BOR, (IST Media) Kompanija Ziđin Bor Koper (Zijin Bor Copper) odgovorila je danas na pritužbe Borana i gradske vlasti zbog prekomernog zagađenja iz pogona ove kompanije, navodeći da je to posledica zastarele opreme.

U saopštenju se navodi da su se u nekadašnjem RTB zanemarile neophodne mere “desulfurizacije izduvnih gasova prilikom izgradnje topionice”, tako da sumpor-dioksid nije mogao efikasno i u potpunosti da se preradi pre ispuštanja, a i oprema za topionicu je veoma zastarela.

“Posledica svega toga je nemogućnost stabilnosti procesa proizvodnje u dužem vremenskom periodu, tako da su problemi sasvim neizbežni. “Nesporna je činjenica da je zaštita životne sredine sistematski i kontinuirani proces, a da su ti problemi bili ignorisani preko stotinu godina”, saopštila je ova kompanija.

U Ziđinu napominju da se to istorijsko nasleđe ne može rešiti preko noći.

“Mi ovaj problem nikada nismo i nećemo ga nikada ignorisati. Ziđin je po preuzimanju RTB-a veliki značaj dao zaštiti životne sredine, uložio je mnogo novca i započeo velike poslove, pa se ukupna situacija životne sredine se već umnogome poboljšala”, saopštila je ova kineska kompanija, većinski vlasnik nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

Za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru, koja je počela da radi 2015. godine, utrošeno je preko 250 milion  evra.  Kineska kompanija je po preuzimanju RTB Bor uplatila 350 miliona evra a početkom godine uplatila dugove iz UPPR-a.

Naglašavaju da su popravljene merne stanice u Krivelju i Slatini kako bi ta kompanija bolje pratila kvalitet vazduha, ali I da je kupljena prskalica za smanjenje prašine u vazduhu, “vodene topove” i specijalna opremu za čišćenje pogona “konvertor”.

U ovoj kompaniji kažu da pokušavaju da prevazidju “stare i nestabilne efekte sistema za proizvodnju.”

Ziđin navodi I da je prekomerno zagađenje ustanovljeno od 7. do 9. Septembra jer je nekoliko puta došlo do prekida napajanja električnom energijom u toku proizvodnje.

“Zbog toga je Kompanija odmah kontaktirala Elektroprivredu Srbije, pokušavajući da otkrije uzroke i nađe rešenje za problem “ispada” struje”, navela je kineska kompanija.

Kompanija Serbia Ziđin smatra da je „uživanje u čistom i svežem prirodnom okruženju pravo koje bi svaki građanin trebalo da ima“ i izražavaju nadu da će postići održivi razvoj na ekološki prihvatljiv način i, istovremeno sa stvaranjem mogućnosti zapošljavanja stanovnika Bora.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

  1. RTB BOR JE BIO CEO VEK, A SADA JE U SOSINOJ “MAGLI”?

    Očekivati da će većinski vlasnik RTB Bor, kineska kompanija Ziđin, do kraja godine konsolidovati proizvodnju i poslovanje kombinata bakra nije realno niti moguće. Za tri godine neće se videti ništa, a kamo li da je prodaja RTB Bora uspeh. Samo u rekonstrukciji topionici uloženo je iznad trista miliona evra, toliko je uloženo na rudnicima i flotacijama, a RTB Bor je poklonjen, a ne prodat za 350 miliona evra, otpisani dugovi od devetsto miliona evra i ostala nova dugovanja od milijardu evra, a Ziđin je otplatio dugovanja od 250 miliona evra. Prema tome, zvanično nikada neće se saznati da je RTB Bor loše prodat, već će kruže bajkolaži i hvalospevi gazde Srbije o više od uspešne prodaje, a što država gubi mnogo toga nije bitno za njih? Proizvodnja se svela samo na bakar i zlato, a da li su naši i ti proizvodi? Nisu, već samo idu iz naše zemlje, a mi će se zadovoljimo sa rudarskom rentom, porezima i platom koju primaju radnici i ništa više. Razlozi su: promašena izgradnja linije topljenja (fleš peć kapaciteta 80 kt bakra godišnje je jedina na svetu tako malog kapaciteta), Nedorečena tehničko – tehnološka rešenja (usklađivanje agregata iz starijih faza gradnje i novih, mali kapacitet za transport gasova, pa se Borani i Boranke guše od gasova). U Boru nije izgrađena nova topionica kako širio dezinformacije menadžment na čelu sa Spaskovskim, već je izgrađena fleš peć za topljenje bakronosne šarže i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a ostali: konvertori, anodne peći sa pripadajućim halama i transportera, putevi, železnica sa lokomotivama, vagonima i cisternama, trafostanice kanalizacija, vodovodne i kompresori i mreže za vazduh, ogromna dva skladišta sirovina, mehanizacija i drugog su iz predhodnih razvojnih faza. Kineskim stručnjacima trebaće vremena da dovedu proizvodnju do projektovanih cifara, podignu tehnološko iskorišćenje bakra i energetsku efikasnost topionice. Na ruku im ide dobra cena bakra. Naša Vlada ništa nije uradila da se puste u pogon prerađivački kapaciteti (Livnica bakra i bakarnih legura, Prerada metala, F-ke bakarne žice i lak žice). Ovako prizvodnja bakra se svela na one iz 1938. godine, samo bakar i zlato, do duše to se i najviše kralo, broj zaposlenih, u RTB Bor, sa 24.000 pao je na 5000. To su naši (ne)uspesi, a da li Kinezi su za to zainteresovani, da ne veruje čovek.

    Odgovori

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X