Ziđin odgovorio na prozivke zbog prekomernog zagađenja: RADIMO SA ZASTARELOM OPREMOM

1502 0
BOR, (IST Media) Kompanija Ziđin Bor Koper (Zijin Bor Copper) odgovorila je danas na pritužbe Borana i gradske vlasti zbog prekomernog zagađenja iz pogona ove kompanije, navodeći da je to posledica zastarele opreme.

U saopštenju se navodi da su se u nekadašnjem RTB zanemarile neophodne mere “desulfurizacije izduvnih gasova prilikom izgradnje topionice”, tako da sumpor-dioksid nije mogao efikasno i u potpunosti da se preradi pre ispuštanja, a i oprema za topionicu je veoma zastarela.

“Posledica svega toga je nemogućnost stabilnosti procesa proizvodnje u dužem vremenskom periodu, tako da su problemi sasvim neizbežni. “Nesporna je činjenica da je zaštita životne sredine sistematski i kontinuirani proces, a da su ti problemi bili ignorisani preko stotinu godina”, saopštila je ova kompanija.

U Ziđinu napominju da se to istorijsko nasleđe ne može rešiti preko noći.

“Mi ovaj problem nikada nismo i nećemo ga nikada ignorisati. Ziđin je po preuzimanju RTB-a veliki značaj dao zaštiti životne sredine, uložio je mnogo novca i započeo velike poslove, pa se ukupna situacija životne sredine se već umnogome poboljšala”, saopštila je ova kineska kompanija, većinski vlasnik nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

Za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru, koja je počela da radi 2015. godine, utrošeno je preko 250 milion  evra.  Kineska kompanija je po preuzimanju RTB Bor uplatila 350 miliona evra a početkom godine uplatila dugove iz UPPR-a.

Naglašavaju da su popravljene merne stanice u Krivelju i Slatini kako bi ta kompanija bolje pratila kvalitet vazduha, ali I da je kupljena prskalica za smanjenje prašine u vazduhu, “vodene topove” i specijalna opremu za čišćenje pogona “konvertor”.

U ovoj kompaniji kažu da pokušavaju da prevazidju “stare i nestabilne efekte sistema za proizvodnju.”

Ziđin navodi I da je prekomerno zagađenje ustanovljeno od 7. do 9. Septembra jer je nekoliko puta došlo do prekida napajanja električnom energijom u toku proizvodnje.

“Zbog toga je Kompanija odmah kontaktirala Elektroprivredu Srbije, pokušavajući da otkrije uzroke i nađe rešenje za problem “ispada” struje”, navela je kineska kompanija.

Kompanija Serbia Ziđin smatra da je „uživanje u čistom i svežem prirodnom okruženju pravo koje bi svaki građanin trebalo da ima“ i izražavaju nadu da će postići održivi razvoj na ekološki prihvatljiv način i, istovremeno sa stvaranjem mogućnosti zapošljavanja stanovnika Bora.

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

  1. RTB BOR JE BIO CEO VEK, A SADA JE U SOSINOJ “MAGLI”?

    Očekivati da će većinski vlasnik RTB Bor, kineska kompanija Ziđin, do kraja godine konsolidovati proizvodnju i poslovanje kombinata bakra nije realno niti moguće. Za tri godine neće se videti ništa, a kamo li da je prodaja RTB Bora uspeh. Samo u rekonstrukciji topionici uloženo je iznad trista miliona evra, toliko je uloženo na rudnicima i flotacijama, a RTB Bor je poklonjen, a ne prodat za 350 miliona evra, otpisani dugovi od devetsto miliona evra i ostala nova dugovanja od milijardu evra, a Ziđin je otplatio dugovanja od 250 miliona evra. Prema tome, zvanično nikada neće se saznati da je RTB Bor loše prodat, već će kruže bajkolaži i hvalospevi gazde Srbije o više od uspešne prodaje, a što država gubi mnogo toga nije bitno za njih? Proizvodnja se svela samo na bakar i zlato, a da li su naši i ti proizvodi? Nisu, već samo idu iz naše zemlje, a mi će se zadovoljimo sa rudarskom rentom, porezima i platom koju primaju radnici i ništa više. Razlozi su: promašena izgradnja linije topljenja (fleš peć kapaciteta 80 kt bakra godišnje je jedina na svetu tako malog kapaciteta), Nedorečena tehničko – tehnološka rešenja (usklađivanje agregata iz starijih faza gradnje i novih, mali kapacitet za transport gasova, pa se Borani i Boranke guše od gasova). U Boru nije izgrađena nova topionica kako širio dezinformacije menadžment na čelu sa Spaskovskim, već je izgrađena fleš peć za topljenje bakronosne šarže i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a ostali: konvertori, anodne peći sa pripadajućim halama i transportera, putevi, železnica sa lokomotivama, vagonima i cisternama, trafostanice kanalizacija, vodovodne i kompresori i mreže za vazduh, ogromna dva skladišta sirovina, mehanizacija i drugog su iz predhodnih razvojnih faza. Kineskim stručnjacima trebaće vremena da dovedu proizvodnju do projektovanih cifara, podignu tehnološko iskorišćenje bakra i energetsku efikasnost topionice. Na ruku im ide dobra cena bakra. Naša Vlada ništa nije uradila da se puste u pogon prerađivački kapaciteti (Livnica bakra i bakarnih legura, Prerada metala, F-ke bakarne žice i lak žice). Ovako prizvodnja bakra se svela na one iz 1938. godine, samo bakar i zlato, do duše to se i najviše kralo, broj zaposlenih, u RTB Bor, sa 24.000 pao je na 5000. To su naši (ne)uspesi, a da li Kinezi su za to zainteresovani, da ne veruje čovek.

    Odgovori

Leave a comment

Your email address will not be published.

X